Val: Pennsylvanias republikaner i blickfånget

Av:  Anna Hansson/TT

Delstatsenator Doug Mastriano under ett kampanjmöte i Hazletown, Pennsylvania i fredags.
Delstatsenator Doug Mastriano under ett kampanjmöte i Hazletown, Pennsylvania i fredags.

Det hålls primärval i flera delstater i USA under tisdagen. I Pennsylvania är en republikan som hävdar att valet är stulet och en demokrat som vårdas på sjukhus för en stroke favorittippade.

Tisdagens primärval som bland annat hålls i en av vågmästarstaterna – Pennsylvania – ses som ett test för hur väl tidigare president Donald Trump lyckas samla republikanerna bakom de kandidater han gett sitt stöd.

För guvernörsposten i Pennsylvania leder delstatsenatorn Doug Mastriano – en politiker långt ut på högerkanten som byggt sin kampanj på att valet 2020 var stulet – i det republikanska lägret.

Han har fördömt våldet vid upploppen i Kapitolium efter presidentvalet 2020, men var en av dem som anordnade bussar till kampanjmötet – som sedan ledde till attacken den 6 januari 2021.

Republikanska motståndare anser att Mastriano är alltför extrem för att samla stöd nog att slå Demokraternas väntade kandidat Josh Shapiro i ett allmänt val. Trump har däremot gett honom sin välsignelse och säger att Mastriano ”varit med mig ända från starten och nu har jag en skyldighet att stötta honom”.

Delstaten Pennsylvania kan spela en viktig roll i vilket parti som får majoritet i senaten i mellanårsvalet i höst.

Vice guvernör John Fetterman är tippad att ta hem Demokraternas nominering till senaten. Men för bara några dagar sedan drabbades han av en stroke och är fortfarande inlagd på sjukhus.

”Men vår kampanj saktar inte ner alls, och vi är fortfarande på banan för att vinna det här primärvalet på tisdag och vända den här senatposten i november”, säger han i ett uttalande, enligt USA Today.

Även i North Carolina, Idaho och Oregon hålls primärval under tisdagen.

Publisert: