Erdogan vägrar släppa Istanbul

avTT

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan möter väljare. Arkivbild.

Turkiets president anser att marginalen mellan de två toppkandidaterna i förra helgens lokalval i Istanbul är för tajt för att oppositionen ska kunna utropa sig till segrare. Han antyder också att resultatet bygger på "organiserad brottslighet".

– Medborgarna uppmanar oss att skydda deras rättigheter, de klagar över organiserad brottlighet. Och vi, som politiska partier, har sett sådan organiserad brottslighet, sade president Recep Tayyip Erdogan på en pressträff på måndagen.

I förra veckan utropades oppositionspartiet CHP till segare över Erdogans parti AKP i Istanbul. Men resultatet har överklagats och den turkiske presidenten säger att han endast kommer att acceptera resultatet när landets valmyndighet (YSK) har hanterat alla överklaganden.

– Ingen har rätt att gå in i en valsegerkänsla i en stad med 10 miljoner väljare med en marginal på mellan 13 000 och 14 000 röster. När överklagandena har hanterats kommer vi att acceptera resultatet, fortsatte Erdogan.

En omräkning av rösterna pågår redan i många av Istanbuls 39 valdistrikt och CHP:s kandidats segermarginal har minskat från 25 000 till 16  000 röster när 70 procent av rösterna var räknade.

Oppositionen vann lokalvalet i huvudstaden Ankara – att förlora prestigestaden Istanbul vore ett stort nederlag för APK och Erdogan, inte minst eftersom han själv var stadens borgmästare innan han blev premiärminister och senare president.