Svartklubbsdöden i Malmö

Malmös DJ:s och arrangörer är överens – svartklubbarna i stan är ett minne blott. 

– Det är omöjligt att få tag i en lokal nu för tiden, menar arrangören Dan Darco.

Dj-duon Be my lover.
Dj-duon Be my lover.

En tid gick det knappt att prata om Malmö utan att nämna stadens alla svartklubbar. I dag verkar det som att scenen med olagliga nattklubbar blivit mer och mer sällsynt, det menar några av Malmös DJ:s och arrangörer. 

DJ-duon Be my lover består av Josefa Berg och Linn Rasmusson. De har själva varit på mängder av svartklubbar genom åren och relationen beskriver de som kärleksfull och fylld av gemenskap. De menar att svartklubbsscenen nästan är helt död och att det beror på flera saker.

– Svartklubbarna har ju varit en del av Malmö, det är ingen annan stad i Sverige som haft det så, vi har varit speciella och unika här. Men känns det som att arrangörerna har tröttnat och polisen patrullerar…

Även DJ:n Rudie Lion har haft en nära relation till stadens svartklubbar. Han upplever att klubbarna var som störst runt 2005 då det fanns både stora och små svartklubbar runt omkring Möllevången men att det idag är rätt dött.

– Visst finns det kvar lite klubbar, men i mindre format. Det är till exempel fester i studios och liknande. Men när det kommer till de där stora svartklubbarna är det dött. Det är väl brist på lokaler som är det största problemet skulle jag säga. Sen är ju såklart myndigheterna också ett problem, de verkar ju hata kultur som de inte själva kan vara med att styra. 

– Malmö har definitivt varit Sveriges bästa stad när det kommer till svartklubbar, ja fram tills ganska nyligen då. 

Rudie Lion.
Rudie Lion.

”Dan Darco” är 29 år, jobbar som byggare men har under flera år haft som fritidssyssla att driva svartklubbar i Malmö. Eller undergroundklubbar som han själv vill kalla det då han tycker det låter så kriminellt och farligt med svartklubb. 

När Dan Darco var 21 år arrangerade han sin första fest och det var kärleken till den elektroniska musiken som var anledningen. 

– Jag var 16 år när jag gick på min första undergroundklubb, där och då sögs jag in i en fantastisk gemenskap och jag tänkte direkt att jag ville fixa klubbar själv. 

Att arrangera en svartklubb är inget man gör ensam berättar Dan Darco, det krävs många dedikerade eldsjälar som hjälps åt. Allt från utrustning, ljus, vakter och lokal ska fixas. När det kommer till inspiration kommer den ofta från Berlin där människor söker något annat och har en passion för musiken. 

På Dan Darcos fester kom mellan trehundra och tusen besökare vid varje tillfälle. Han berättar att det var ordentligt skött med åldersgräns, vakter och att han som arrangör ville ha koll på allt. 

– Polisen var ju absolut ett problem, jag förstod ju dem såklart och jag ville inte vara deras fiende. Men under alla år som jag fixade festerna har jag aldrig varit med om att folk farit illa. Alla vill bara dansa och ha kul. 

I dag menar Dan Darco att svartklubbarna i Malmö är helt utdöda.

– Det finns många anledningar till varför det inte finns klubbar kvar idag. Det är till exempel nästan helt omöjligt att få tag i en lokal. Malmö stad river mycket industrilokaler, lokaler som annars varit helt perfekta för oss att ha klubbarna på då de oftast inte har grannar som vi stör med vår musik. De lokaler som finns är fastighetsägarna tveksamma till att hyra ut till oss. 

En annan anledning till svartklubbarnas död som Dan Darco nämner, är samma som Josefa och Linn, nämligen den populära klubben Plan B.

– Plan B öppnade för fyra år sedan och har den där undergroundkänsla som man söker. Det känns bra och det är en helt laglig klubb som har tillstånd.

Aftonbladet har sökt polisen för att få deras perspektiv på Malmös svartklubbsscen men de har inte haft möjlighet att medverka.

Evenemangskalendern – sök klubbar i Malmö här
Publisert:

LÄS VIDARE