Nu fylls landets vägar av julfirare

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Julledigheten närmar sig – och så även trängseln i trafiken. Arkivbild.
Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix/TT
Julledigheten närmar sig – och så även trängseln i trafiken. Arkivbild.

Julledigheten närmar sig – och med det en av årets mest trafikintensiva helger. Trängsel väntas på flera håll och SMHI varnar för plötslig ishalka i stora delar av landet.

Förra året omkom 26 personer och 45 personer skadades allvarligt mellan 20 december och 12 januari.

– Tyvärr var fjolårets jul dålig, med många skadade och omkomna. Vi hoppas det blir bättre i år, säger Bengt Olsson på Trafikverket.

Eftersom julafton i år infaller på en tisdag blir trafiken troligen mer utspridd än tidigare år, påpekar han. Men under åtminstone två dagar ser det ändå ut att bli trångt på vägarna.

– Vi vet att huvudresdagarna på järnvägsidan indikerar att det också är då biltrafiken är som mest intensiv.

Och i år ser det ut att bli den 20 december samt dagen före julafton, med en liten övervikt för fredagen, enligt Olsson.

Håll avstånd

– Ta det lugnt i trafiken och var snäll mot gaspedalen.

Väderprognosen fram till julafton tyder ändå på relativt goda förutsättningar för trafikanterna. Mild luft över stora delar av landet ger temperaturer på plussidan landet och på sina håll en del regn. Men utmed Norrlandskusten, i norra Svealand och södra Norrland kan vädrets makter ställa till det.

– Det är områden där temperaturen kommer att ligga kring nollan och där det både kommer att snöa och regna. Vädret svänger lite snabbare där, säger Sandra Fyrstedt, meteorolog på SMHI.

Och även om nederbörden faller som regn kan kalla vägar bädda för ishalka – en varning är utfärdad från Värmland till Västernorrland. Halkrisken gör att Bengt Olsson uppmanar alla bilister att hålla avstånd och vara tydliga i sin körning.

– Även om det är halkbekämpat är det ingen garanti för att vägen är snustorr, säger Bengt Olsson.

Han lyfter även ett varningens finger för att sitta kvar i bilen om man får motorstopp. Sätt på varningsblinkers, ställ ut triangel och lämna bilen innan du tar kontakt med bärgaren.

– Även om det inledningsvis skulle kännas varmt och behagligt är det rätt lurigt att sitta kvar i en bil på en vältrafikerad väg.

Trängsel på E4

Den stora pulsådern genom hela julhelgen kommer att vara E4 från Helsingborg, via Jönköping till Stockholm, Uppsala, Gävle och Sundsvall.

– Och sedan små avstickare från den västerut, säger Bengt Olsson.

Extra trångt kommer det vara på E4 vid Ljungby där ett vägarbete pågår. Här är det enkla körfält och sänkt hastighet som gäller.

Också på riksväg 40 mellan Göteborg och Borås samt på E22 från Norrköping till Kalmar kan trafiken bli tjock.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN