Iran

Kraschade planet kan ha skjutits ner av misstag

Kanada: ”Underrättelseuppgifter visar att planet sköts ner av Iran”

Av: 

Nora Fernstedt

NYHETER

Flygplanet som kraschade i Iran kan ha skjutits ner av misstag av iranskt luftvärn, rapporterar Newsweek.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att det finns ”bevis” att planet sköts ner och Donald Trump "har en känsla av att något väldigt hemskt hände".

– Jag har mina misstankar. Någon kan ha gjort ett misstag, säger president Trump på en presskonferens.

Det ukrainska Boeing 737-planet kraschade strax efter att det lämnat flygplatsen i Teheran under onsdagen. Ombord fanns 176 personer – samtliga dog i kraschen. Bland dem är 17 personer svenskar, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Det är ännu inte fastställt vad som orsakat kraschen.

Nu uppger flera källor att det kraschade planet kan ha skjutits ner av misstag av iranskt luftvärn, skriver det amerikanska magasinet Newsweek.

Trudeau: Det sköts ner av Iran

Uppgifterna kommer från en Pentagon-tjänsteman och två källor inom amerikanska och irakiska underrättelseorganisationer. Uppgifterna har ännu inte bekräftats officiellt.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att landet har underrättelseuppgifter från ett flertal källor som gör gällande att Iran sköt ned flygplanet utanför Teheran, säger han vid en presskonferens, enligt Reuters.

Trudeau kräver att händelsen utreds grundligt. 63 av de döda var kanadensiska medborgare.

Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson menar att det finns belägg för att flygplanet sköts ner av en iransk luftvärnsrobot, skriver TT.

Uppgifterna utreds

Flygolyckan skedde bara några timmar efter det att Iran avfyrat robotattacker mot amerikanska militärbaser i Bagdad. Enligt källorna kan ett luftvärnssystem fortfarande ha varit aktivt efter attackerna och därmed skjutit ner flygplanet av misstag.

Samtidigt uppger Sky News att brittiska myndigheter utreder uppgifter om att planet ska ha träffats av en iransk missil.

Irans attack var i sin tur ett svar på USA:s raketattack som dödade toppgeneralen  Qassem Soleimani.

Trump: ”Har mina misstankar”

Donald Trump säger att han ”har en känsla av att något väldigt hemskt hände" när planet kraschade i Iran.

– Jag har mina misstankar. Det är en tragisk händelse. Men någon kan ha gjort ett misstag på andra sidan när det flög, säger han under en presskonferens i Vita huset.

Iran tillbakavisar

Uppgifterna om att flygplanet ska ha blivit nedskjutet av misstag tillbakavisades av Iran under kvällen.

– Vetenskapligt är det en omöjlighet att en raket träffade det ukrainska planet, det är ologiska rykten, säger chefen för landets trafikflyg, Ali Abedzadeh till den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Isna.

GRAFIK: Paul Wallander

Flygkraschen i Iran – detta har hänt

 • Ett ukrainskt Boeing 737-plan med 176 personer ombord störtade strax efter att det hade lyft från Teherans internationella flygplats, Imam Khomeini.
 • Flygplanet hade destination Kiev i Ukraina men hade knappt hunnit lyfta innan det störtade i närheten av staden Parand. Planet skulle ha lyft klockan 5.15, lokal tid, men avgången sköts upp en timme.
 • Tio svenskar finns bland dödsoffren, enligt flygbolaget och Ukrainas utrikesminister. Men det kan handla om fler, enligt Sveriges utrikesminister Ann Linde.
 • Enligt Aftonbladets uppgifter rör det sig om 17 svenskar.
 • Förutom svenskarna fanns bland annat 82 iranska medborgare, 63 kanadensare, fyra afghaner, tre tyskar och tre britter ombord. Enligt Ukrainas säkerhetsråd dödades elva ukrainska medborgare i kraschen, inklusive de nio besättningsmedlemmarna.
 • Flygbolaget Ukraine International Airlines uppger att planet av modell Boeing 737-800 Next Generation var byggt 2016 och hade genomgått en säkerhetskontroll utan anmärkningar så sent som den 6 januari.
 • Ukrainas ambassad i Iran uppgav först att kraschen orsakats av ett motorhaveri – och inte på grund av terrorism. Men ambassaden tillbakavisade senare det uttalandet i väntan på besked från undersökningen av de svarta lådorna.
 • Bolaget ställde in alla flyg till Teheran på obestämd tid och ska göra en grundlig utredning av orsaken till kraschen.
 • Vid lunchtid rapporterades att färdskrivarna, de så kallade svarta lådorna, hittats.
 • I förhandeln inför börsöppningen på Wall Street föll Boeingaktien med runt två procent, enligt CNBS.
 • Flera flygbolag, bland dem Air France, KLM, Lufthansa, Quantas och Japan airlines ställde in sina flygningar över iranskt och irakiskt luftrum.
 • Även SAS har ställt in ett flyg till Beirut som skulle ha avgått i eftermiddag på grund av flygkraschen i Iran. I övrigt flyger SAS inte alls i området.

PODD Flygexperten om Boeingolyckan: Konflikten kan försvåra haveriutredningen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med en flygexpert om olyckan i Iran, och reder ut hur den pågående konflikten kan påverka utredningen.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Publisert:

LÄS VIDARE

Flygexperten: ”Risken för att något fulspel ligger bakom är över 50 procent”

ÄMNEN I ARTIKELN

Iran

Boeing 737

Flygolyckor

Teheran