Värmen har väckt lavindraken i Vindelfjällen

Av:  Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Stor lavinfara råder i västra Vindelfjällen. Fjällbesökare uppmanas att undvika brant terräng.

– Befinner man sig under en brant sluttning kan man ha otur, säger en lavinexpert.

Varningen för västra Vindelfjällen, det vill säga fjälltrakterna runt Hemavan och Tärnaby, utgör en fyra på en femgradig skala.

– Man kan fortfarande åka i skidbacken och gå på tur där det inte finns branta sluttningar, men brant terräng kan vara farligt att vistas i. Vid de här förhållandena går laviner spontant, befinner man sig under en brant sluttning kan man ha otur och träffas, säger Petter Palmgren vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst.

"Värmen har väckt den sovande draken", enligt lavinvarningen.

– Det har varit ett ganska så stort väderomslag, med väldigt mycket mildare och blåsigt väder, och det har kommit både regn och snö i hela fjällkedjan men framför allt i den norra halvan, säger Palmgren.

Samtidigt har en varning för betydande lavinfara, det vill säga en trea på skalan, utfärdats för södra Lappland runt Kittelfjäll, Borgafjäll och Saxnäs.

– I södra Lappland gäller det att hålla utsikt efter var det har lagt sig snö som har blåst med vinden och lagt sig på en brant sluttning. Man ska framför allt undvika branta sluttningar som lutar österut och norrut, säger Palmgren.

I Jämtlandsfjällen och i Härjedalen varnas för måttlig lavinfara, det vill säga en tvåa på skalan.

Publisert:

LÄS VIDARE