Julkort från Kina stoppas efter rop på hjälp

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

Florence Widdicombe, 6, köpte julkort i en av Tescos butiker i London.

Sedan upptäckte hon det dolda budskapet inifrån fabriken i Kina: ”Vi är fångar i fängelset”.

Nu stoppas julkorten.

Det var Florence Widdicombe, 6, som upptäckte budskapet då hon öppnade kortet förra helgen, rapporterar tidningen The Sunday Times.

”Vi är utländska fångar i fängelset Shanghai Qingpu i Kina. Tvingade att arbeta mot vår vilja. Vi ber om hjälp med att kontakta en människorättsorganisation”, lyder texten, skriven i versaler med svart penna.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
En av Tescos butiker i London. Arkivbild.

En talesperson för Tesco beskriver upptäckten som chockerande och uppger att företaget förutom att stoppa produktionen också dragit tillbaka korten från sina butiker medan saken utreds.

En oberoende granskning av den aktuella fabriken genomfördes så sent som i november, enligt Tesco, som uppger att inga tecken på fångarbete då upptäcktes.

Foto: Dominic Lipinski / TT NYHETSBYRÅN

Uppmanar att kontakta journalist

Texten i julkortet uppmanar också mottagaren att kontakta Peter Humphrey. När flickans far kom i kontakt med honom visade det sig vara en tidigare journalist och företagsgranskare som fängslades i Kina 2014 och deporterades därifrån i juni året därpå.

Humphrey är den som sedan författat artikeln i Sunday Times. Där skriver han att han inte vet vem som skrivit texten i kortet men att det garanterat finns fångar kvar i det aktuella fängelset som lärt känna honom innan han släpptes.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Kina

Tesco

AB Voice