Misstänkta mordet på miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagen

Miljardär häktad – flera tros vara inblandade

Av: 

TT

NYHETER

Miljardären Tom Hagen som misstänks vara delaktig i sin hustrus död och för att ha iscensatt en avancerad kidnappning för att vilseleda polisen har häktats i fyra veckor.

Tingsrätten anser det också sannolikt att fler personer varit inblandade i brottet.

Fallet med Anne-Elisabeth Hagen som försvann 2018 tog en ny vändning när maken Tom Hagen greps av polis nära sitt hem i Lørenskog i tisdags morse, misstänkt för mord eller medhjälp till mord.

Hagens hus spärrades av efter gripandet och polis och hundpatruller gjorde eftersökningar i och utanför huset. Polisen har också varit på hans arbetsplats och setts vid hans stuga, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

Hagen själv förnekar brott. Men på kvällen kom beskedet från Nedre Romerike tingsrätt i Lillestrøm att han häktats, misstänkt för mord eller medhjälp till mord. Enligt etermediebolaget NRK häktas Hagen i fyra veckor med restriktioner där han inte får kommunicera eller ta emot besök. Under två veckor får han inte läsa tidningar eller lyssna på radio eller se på tv.

Som häktningsskäl anges att Tom Hagen inte ska få möjlighet att undanröja bevis eller kontakta andra personer som enligt tingsrätten sannolikt är inblandade.

I sitt beslut hänvisar rätten bland annat till dokumentation den sett som "visar en del av den professionalism som krävts" när Anne-Elisabeth Hagen fördes bort från bostaden den 31 oktober 2018.

"Tagen av situationen"

"Enligt domstolens uppfattning har den anklagade verklig möjlighet att undanröja eller förstöra bevis, till exempel genom att undanröja eller förstöra bevis på platser som polisen ännu inte har undersökt, eller kommer att undersöka igen eller samordna utsagor med andra inblandade", skriver rätten.

Åklagaren Mathias Hager säger att utredningen nu går in i en ny fas. Bland annat ska flera förhör hållas med Hagen. Centralt är att få utreda hans roll, att hitta Anne-Elisabeth Hagen och att utreda om det är flera personer inblandade.

– Kort sagt vill vi få veta vem som har gjort vad, hur och varför, säger Hager.

Enligt advokat Svein Holden uttalande innan rättens beslut kom klarade sig Tom Hagen bra under den cirka fyra timmar långa häktningsförhandlingen.

– Han är tagen av situationen men svarade gott och väl på de frågor han fick, säger Holden.

Emot stängda dörrar

Han anser att bevisningen för att fortsätta hålla hans klient fängslad är för svag.

Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar, och advokaten pekar på att han själv var emot en stängd förhandling.

– Det säger lite om hur jag ser på bevissituationen.

Försvinnandet klassades i flera månader som en kidnappning och enorma resurser lades på att hitta Anne-Elisabeth Hagen, men utan resultat. Tom Hagen hittade nämligen ett hotbrev med krav på en betalning av miljontals kronor i kryptovaluta samtidigt som han upptäckte att hans fru var försvunnen, har han sagt.

De påstådda kidnapparna har också använt sig av en digital plattform för att kommunicera med polisen och familjen Hagen.

Mejlat till polisen

Polisen misstänker att Tom Hagen mördat sin fru och att han sedan har försökt vilseleda polisen. Han har flera gånger skickat mejl till polismyndigheten med teorier om potentiella gärningspersoner, skriver VG.

Men breven, kidnapparna och kommunikationen med dem misstänks alltså vara fabricerade av Tom Hagen.

– Det har inte varit en reell förhandlingsmotpart eller fråga om reella förhandlingar, sade polisinspektör Tommy Brøske efter gripandet på tisdagen.

Polisen har inte uttalat sig om några troliga motiv i ärendet.

ANNONS

Ladda upp för PRIME DAYS på Amazon! UNIKA erbjudanden – Nu 30-dagars provperiod!

Extern länk från Amazon

Till Prime Days!

Publisert:

LÄS VIDARE

Polisen: Tom Hagen försökte vilseleda med kidnappningsbrev

ÄMNEN I ARTIKELN

Misstänkta mordet på miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagen

Tom Hagen

Anne-Elisabeth Hagen

Oslo

Mord

Norge