Norge inför nya restriktioner efter smittoökning

Ingen alkoholservering efter midnatt och avrådan från resor till både röd- och grönmarkerade länder.

Nu inför Norge hårdare förhållningsregler och råd på grund av coronaviruset.

– Nu är vi tvungna att bromsa, för att ta över kontrollen, säger hälsominister Bent Høie.

Under fredagen höll norska regeringen presskonferens med anledning av den rådande coronapandemin. Efter att smittan i landet ökat, inför man nu nya restriktioner.

– Det är fortfarande lite smitta i Norge, men den ökningen vi ser nu är oroväckande, säger hälsominister Bent Høie vid presskonferensen.

Han nämner bland annat utbrottet på Hurtigruten som lett till att 69 kommuner tvingats kämpa hårt för att följa upp passagerare som kan ha blivit smittade ombord på ett fartyg.

– Nu är vi tvungna att bromsa, för att ta över kontrollen.

Från och med den 8 augusti inför Norge nya restriktioner, i försök att förhindra ytterligare spridning av coronaviruset. Bland annat kommer det att bli serveringsförbud av alkohol varje dag efter midnatt.

Norges hälsominister Bent Høie.
Norges hälsominister Bent Høie.

Enligt Høie Norge haft 290 registrerade smittade fall de två senaste veckorna i juli. 67 av dem är smittade efter resor utomlands.

– Därför avråder vi nu norska invånare från alla onödiga resor till utlandet. Både gröna och röda länder, säger han.

– Vi kommer också förstärka mottagandet och kontroller av resande som kommer från andra länder.

Høie fortsätter och säger att man i nuläget inte kommer att öppna upp för inresande utanför EU eller EES.

När det kommer till arrangemang meddelar Bent Høie under dagens presskonferensen att man inte kommer att öppna upp för arrangemang med 500 personer.

– Det betyder att vi behåller gränsen om 200 personer, säger Bent Høie.

Vårdpersonal på plats vid ett fartyg i Bodø efter misstanke om coronasmitta.
Vårdpersonal på plats vid ett fartyg i Bodø efter misstanke om coronasmitta.

Man kommer heller inte att öppna upp för matcher och tävlingar inom breddidrott från och med den första september, som det var sagt tidigare.

– Jag vet att många inom kultur- och idrottslivet har väntat, och hoppats på detta. Jag vet att några kommer att bli besvikna och andra arga, och det förstår jag. Men vi kan inte ta chansen på att tappa kontrollen nu, säger Høie.

Hälsoministern påminner om vikten av att följa smittoråden som att tvätta händerna och hålla avstånd. Han säger också att man inte kommer att lätta på kravet om en meters avstånd på ställen som i bio- och konferenssalar.

– Det har varit stor diskussion kring munskydd de senaste dagarna. Jag vill understryka att munskydd inte är ett alternativ för att slippa hålla en meters avstånd. Metern skyddar betydligt bättre än munskyddet, säger Høie.

Samtidigt säger han att det i framtiden kan komma att bli krav på att använda munskydd när man reser med kollektivtrafiken under rusningstider.

– Anledningen till att det inte blir ett råd från och med idag, är för att det kräver förberedelser, säger Høie.

– Hälsodirektören och Folkehelseinstituttet kommer att göra kampanjer om hur munskydden ska användas på rätt sätt. Vi ska se till att munskydden blir lättillgängliga för dem som är i behov av att använda dem. Mer detaljerade råd kommer den 14:e augusti.

Publisert: