Smittofall på nytt fartyg i Norge

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Coronautbrottet hos Hurtigruten har fått andra norska rederier att vidta åtgärder för att hindra smitta. Arkivbild.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB/TT
Coronautbrottet hos Hurtigruten har fått andra norska rederier att vidta åtgärder för att hindra smitta. Arkivbild.

Ytterligare fyra Hurtigrutenpassagerare och en besättningsmedlem har bekräftats smittade av covid-19.

Samtidigt isoleras passagerare på ett annat kryssningsskepp i Lofoten.

I och med de nya smittfallen från Hurtigruten har totalt 35 besättningsmedlemmar och nio passagerare på MS Roald Amundsen testat positivt för viruset, uppger det norska folkhälsoinstitutet FHI. Samtliga smittade passagerare är norrmän.

FHI meddelar också att de passagerare som testat negativt nu får lämna sin karantän i Tromsø.

På tisdagskvällen kom även rapporter om att en dansk medborgare som semestrat på kryssaren Seadream 1 testat positivt för covid-19 efter hemkomst till Danmark. Samtliga passagerare på fartyget, som för närvarande befinner sig i Lofoten, sätts enligt norska Aftenposten nu i karantän.

"Skapa trygghet"

Efter att coronasmitta brutit ut på kryssningsfartygen skärper nu andra norska rederier sina rutiner ombord för att förhindra smittspridning. Rederiet Fjord Line kräver munskydd för anställda med kundkontakt, något man börjat med sedan myndigheter i Danmark har krävt munskydd på transportmedel med många människor.

– Det här gör vi för att skapa trygghet på resan och sända en signal om att ta situationen på största allvar, säger Fjord Lines vd Richard Ternblom till tidningen Fædrelandsvennen.

Tio dagar karantän

DFDS, som trafikerar sträckan Oslo-Köpenhamn, rekommenderar munskydd vid trängsel ombord.

– En erfarenhet vi fått är att det är svårt att hålla nödvändiga avstånd när man ska gå ombord och i land. Därför rekommenderar vi passagerarna att använda munskydd i de situationerna, säger kommunikationschefen Gert Jakobsen till NRK.

Även Color Line skärper rutinerna och inför strängare karantänsregler för artister och andra som står för underhållningen ombord. Om de kommer från ett "rött" land med mycket smitta måste de sitta tio dagar i karantän innan de går ombord. Enligt vd Helge Otto Mathisen rör det sig om ett 50-tal personer som omfattas av de nya reglerna.

Publicerad: