New York går i strid mot USA:s vapenlobby

Av: TT

Publicerad:
Letitia James, chef för delstaten New Yorks justitiedepartement, stämmer vapenlobbyorganisationen NRA.
Foto: Kathy Willens/AP/TT
Letitia James, chef för delstaten New Yorks justitiedepartement, stämmer vapenlobbyorganisationen NRA.

Delstaten New York förklarar krig mot USA:s mäktiga vapenlobbyorganisation National Rifle Association (NRA).

– NRA är genomsyrat av bedrägeri och maktmissbruk, säger Letitia James, chef för delstatens justitiedepartement.

New York stämmer NRA för bedrägeri och vanskötsel med förhoppningen att lyckas upplösa NRA. Enligt Letitia James har flera toppchefer inom organisationen spenderat miljoner dollar på sig själva och sina vänner i strid med de lagar som gäller för icke-statliga organisationer.

– NRA:s inflytande har varit så mäktigt att organisationen i tiotals år har undgått kontroll medan ledningen har stoppat miljoner i egna fickor, säger hon.

Bland de utpekade finns organisationens vd Wayne LaPierre, som enligt James bland annat har använt NRA:s pengar för att bekosta frekventa lyxsemestrar med privatplan till Bahamas.

NRA kallar Letitia James uttalanden för en "grundlös, överlagd attack på vår organisation" samt på den amerikanska konstitutionella rättigheten att bära och inneha vapen.

Som svar på delstaten New Yorks stämningsansökan uppmanar USA:s president Donald Trump organisationen att flytta sitt huvudkontor till Texas. NRA förväntas pumpa in omfattande summor i Trumps kampanj inför novembers amerikanska presidentval.

Publicerad: