Veterinär: Jag skulle aldrig köpa en rashund

Backar upp kronprinsessan Victorias köp av cavapoovalp

”INGEN PINA” Veterinär Andrea Bevilacaua med sin hund Giuseppina. ”Mamman är engelsk sett, pappan vet man inte. Mamman hittades dräktig och räddades då”, säger Andrea som fick hem ”Pina” när hon var fem månader gammal. ”Hon är duktig, snäll, intelligent och helt frisk”, säger han.
”INGEN PINA” Veterinär Andrea Bevilacaua med sin hund Giuseppina. ”Mamman är engelsk sett, pappan vet man inte. Mamman hittades dräktig och räddades då”, säger Andrea som fick hem ”Pina” när hon var fem månader gammal. ”Hon är duktig, snäll, intelligent och helt frisk”, säger han.

Känslorna är starka efter att blandrasvalpen Rio flyttade in på Haga. Det borde ha varit en rashund, anser kritikerna.

Men nu får Victoria och Daniel stöd för sitt val av husdjur:

– Jag skulle aldrig köpa en rashund, säger veterinären Andrea Bevilacqua.

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar välkomnade för ett par månader sedan en ny familjemedlem, cavapoovalpen Rio. På kungahusets Instagramkonto varvades lyckönskningarna med inlägg som ondgjorde sig över valet av hund.

Rio är av blandras, hälften cavalier king charles spaniel och hälften pudel.

Hunden Rio.
Hunden Rio.

Nu får kronprinsessfamiljen stöd – från en veterinär med över 20 års yrkeserfarenhet.

– Svenska kennelklubben är den bästa i världen, de jobbar bra, de har sin filosofi, sina åsikter och mål. Det är helt okej. Men när man uttalar sig om att man inte ska skaffa sig en blandras, då måste jag säga min åsikt, säger Andrea Bevilacqua.

– Jag har två blandraser i huset och en huskatt. Och jag ska förmodligen aldrig köpa någon rashund i hela mitt liv.

Varför vill du inte ha en rashund?

– Det där har ju olika orsaker, inte bara kliniskt och medicinskt utan också för att det finns så många hundar som behöver hjälp, säger han.

Men hans val handlar också om sjukdomar som följer med många rashundar: hudsjukdommar, ögonsjukdomar, ledsjukdomar, blodsjukdomar och neurologiska sjukdomar.

– De sjukdomar vi känner till, utan undantag, förekommer oftare på rashundar i hela världen, även i Sverige. Från veterinärsynpunkt måste jag säga att när man avlar väljer man ut några egenskaper och processen gör att genetiskt blir varje steg lite svagare. Det finns fastslaget. Ursprungligen var det tvärtom med aveln, den var ju till för att undvika oönskade egenskaper, säger Andrea Bevilacqua.

– Kennelklubben har som mål att bevara en ras som den är, så de försöker göra sitt bästa för att få bort sjukdomarna. Hundar ska fortsätta att granskas när de kommer in i Sverige. Men när man säger att man inte kan ha blandras för att den är värre … det är inte sant för mig.

Den nyblivna matten, kronprinsessan Victoria.
Den nyblivna matten, kronprinsessan Victoria.

Alla hundraser har genetikbaserade sjukdomar, menar Andrea Bevilacqua, och säger att sjukdomarna minskar i procent redan vid en första korsning av hundraser.

– Den första generationen där man korsar två raser är mycket starkare än renrasiga vovvar. Punkt slut. Det är vetenskapligt belagt.

I Italien, där Andrea Bevilacqua är född, finns blandraser som aldrig behövt träffa en veterinär i hela sitt liv, berättar han.

– Man skulle kunna kalla dem byrackor. De är jättepigga och friska och blir uppåt 20 år gamla.


PODD Spännande detaljerna från Victoriadagen och mer om prins Andrew-skandalen

Kronprinsessan Victoria firade sin 43-årsdag på ett annorlunda sätt, hennes favoritlåt avslöjades och prinsessan Estelle rockade loss till en ny idol. Prins Andrew jagas av FBI och hans anseende har sänkt ytterligare efter att en ny bilder från drottning Elizabeths tron kommit upp till ytan. Prinsessan Märtha-Louise av Norge har besökt Sverige för att gästa en podcast där hon delar med sig av detaljer från livet och hennes förmåga att tala med änglar. 

Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE