De är vädervinnarna i rusket

Här finns störst solchans i Sommarsverige

Av: Hanna Olsson, Sophie Stigfur

Publicerad:
Uppdaterad:

Någon värmerekyl är inte i sikte för huttrande hemestrare, enligt SMHI.

Men vissa är mer lyckligt lottade än andra.

I juli har medeltemperaturen hittills varit flera grader lägre än normalt. Under natten har våldsamt regn fallit över stora delar av Sverige och i de östra delarna av Sverige, från Kalmar län upp till Västerbotten, lyser SMHI:s karta ljusblå.

Arkivbild.
Foto: TT
Arkivbild.

Där har man utfärdat en risk för fortsatt stora regnmängder i samband med åska. Det kan innebära översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag. Det innebär även risk för översvämmade vägar.

– Kallfronten sträcker sig från östra Götaland upp till Lappland och rör sig österut långsamt över dagen med en hel del regn och kraftiga skurar. För Götalands del kommer regnet att lätta under kvällen och i natt blir det uppehåll även i Svealand, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Inga heldagar med sol

Men den heta värmeböljan är ett minne blott och något ljus i tunneln finns egentligen inte att skåda, enligt SMHI:s meteorolog Moa Hallberg.

Det blir generellt fortsatt regnigt och ruggigt väder även de kommande tio dagarna. Särskilt drabbat är norra Norrland.

– Möjligtvis blir det någon grad varmare nästa vecka i övriga landet och mer skurbetonat istället för ihållande regn. Några heldagar med sol kan jag inte se även om man kan se solen vissa dagar. Men just nu pekar alla prognoser mot att det blir fortsatt ostadigt.

Var ska man bo för störst solchans?

– Det är främst i Svealand som solen kommer att titta fram, men även det kan även bli en hel del i Götaland.

Kan förändras

Anledningen till att juli är kallare än vanligt i år är en seglivad jetström som ligger söder om landet vilket gjort att lågtryck med kyligare luft tagit sin bana över Sverige.

De som hoppas på att sommarvärmen gör comeback i augusti får helt enkelt vänta och se.

– Tyvärr tittar vi inte så långt fram, men det är klart att det både finns chans att det fortsätter så här och att det blir bättre, säger Moa Hallberg.


Få hjälp att hitta utflyktsmål

Hitta din nästa utflyktspärla – sök på önskad kommun i kartan nedan, här inställd på sevärdheter/museum i närheten av Gävle.

Du kan även filtrera bland typer av aktiviteter via ikonen nere till vänster i kartan.

Eller varför inte ta chansen att tipsa andra om de bästa smultronställena där du bor?

De röda ikonerna i kartan är tips från Aftonbladet. De orangea är tips inskickade av läsare.

Källa för restid: TravelTime.

Publicerad:

LÄS VIDARE