Regeringen överväger flytt av House of Lords

avTT

Publicerad:
Foto: Aaron Chown/AP/TT
Den brittiska regeringen överväger att flytta överhuset till York. Bilden är tagen inifrån House of Lords i London i samband med drottning Elizabeths regeringsförklaring (Queen's speech) i december förra året.

En flytt av det brittiska överhuset från London till York finns bland regeringens förslag för att få hela landet att leva.

Uppgiften publicerades först i tidningen The Sunday Times men bekräftas nu av James Cleverly, ordförande för Konservativa partiet.

– Vi kanske kommer att göra det. Det är en av en rad saker vi tittar på, svarar han på frågan från Sky News om en eventuell flytt.

I parlamentsvalet i december säkrade partiets ledare tillika premiärminister Boris Johnson en majoritet i underhuset, mycket tack vare att många väljare i norra England, där stödet för Labourpartiet traditionellt varit starkt, lade sin röst på Konservativa partiet.

I syfte att förvalta det stödet har Johnson gett löften om investeringar i den norra landsdelen, som efter den senaste finanskrisen drabbades hårt av nedskärningar.

Det brittiska överhuset (House of Lords) väljs inte av folket och har en mindre roll i stiftandet av lagar. I praktiken begränsas dess inflytande till att göra smärre förändringar i lagar som fått stöd i underhuset.

Publicerad: