Salamander har inte rört sig på sju år

2 569 dagar har gått utan att den rört en fena

Av: Claes Olsson

Publicerad:
Den sällsynta olmen kan klara sig i flera år utan mat.
Foto: Alex Hyde / TT NYHETSBYRÅN
Den sällsynta olmen kan klara sig i flera år utan mat.

En salamander har gjort sig extremt bekväm i en grotta i Bosnien och Hercegovina. Så bekväm att den legat helt still i sju år, rapporterar The Independent.

En europeisk olm, en sällsynt typ av salamander, kan leva i över hundra år och bor i havsgrottor. Forskare som undersökt djuret på nära håll kan nu berätta om dess något statiska liv.

I bosniska grottor har man hittat olmar som rört sig mindre än tio meter under det senaste decenniet. I ett extremfall hade en salamander inte rört sig alls på hela sju år, skriver The Independent.

”De gör nästan ingenting”

Den europeiska olmen är inte speciellt social, har inga direkta fiender och klarar sig utan mat i flera år. Dessutom är den blind och lever i totalt mörker långt under vattenytan.

När de väl äter är det räkor, sniglar och insekter som står på menyn.

– De bara hänger, de gör nästan ingenting, säger Gergely Balázs, forskaren bakom studien, enligt tidningen.

Viktig forskning

Tidigare forskning på olmen har utförts i laboratoriemiljö. Det här är en av få gånger som djuret studerats i sin naturliga miljö. Genom den här typen av studier kan människans påverkan på havens ekosystem undersökas noggrannare.

”Artens låga reproduktion tillsammans med det extrema behovet av att stanna i samma miljö gör att detta rovdjur till en väldigt sårbar och känslig indikation på miljöförändringar skapade av människan”, skriver man i rapporten.

Publicerad:

LÄS VIDARE