Nyheter

Demokraterna vill skydda amerikanska posten

Av: 

TT

Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus. Bild från tidigare i augusti.
Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus. Bild från tidigare i augusti.

NYHETER

Demokraterna ökar trycket i striden om det amerikanska postverket.

Vittnen är kallade till ett utskottsförhör nästa vecka, och representanthusets talman Nancy Pelosi har sammankallat kammaren för en omröstning om en lag tänkt att skydda myndigheten.

Louis DeJoy, högste ansvarig för USA:s postverk USPS har tillsammans med andra ansvariga kallats till ett extrainsatt kongressförhör om besparingarna inom myndigheten.

Demokraterna hävdar att DeJoy aktivt arbetar för att postverket inte ska vara funktionsdugligt, och därmed inte kan hantera den börda som ett ökat poströstande i höstens presidentval kan väntas innebära.

"Måste stå till svars"

DeJoy står Donald Trump nära och har bland annat har donerat över en miljon dollar till presidentens och det republikanska partiets valkampanjer. Han tillträdde i juni i år och under hans ledning har posten fått allt mindre anslag.

De senaste dagarna har bilder spridits på sociala medier som visar hur mängder av brevlådor tas bort i flera delstater – vilket USPS har lovat ska upphöra. Enligt Washington Post har DeJoy även förbjudit övertid och USPS monterar under augusti ner 671 sorteringsmaskiner som effektiviserar brevhanteringen.

"(DeJoy) och det översta ledarskiktet inom USPS måste stå till svars inför kongressen och det amerikanska folket om varför de driver dessa farliga nya riktlinjer som hotar att tysta miljontals röster bara månader före valet", skriver flera toppdemokrater i ett uttalande, bland dem gruppledaren i senaten Chuck Schumer och representanthusets talman Nancy Pelosi.

Trump befarar valfusk

Bakgrunden är att många amerikaner tros vilja poströsta under coronapandemin, vilket Donald Trump inte vill se. Han hävdar, utan att lägga fram bevis, att poströstning innebär ett ökat valfusk.

I torsdags sade Trump att han för att få ner antal poströster inte vill ge USPS en utökad budget, ett uttalande han senare tog tillbaka.

Under söndagen kallade Pelosi tillbaka kammarens ledamöter för en omröstning om ett lagförslag som ska skydda USPS mot budgetnedskärningar och försämringar i verkets service. I ett uttalande säger hon enligt USA Today att hon med lagen vill "skydda liv, levebröd och den amerikanska demokratin".

Ledamöterna, som just nu annars har sommaruppehåll, ska preliminärt rösta om lagen på lördag. Trump har lovat att inte lägga in sitt veto mot lagar som rör postverket.

USPS är populärt bland den amerikanska allmänheten. I april uppgav över 90 procent att de hade tilltro till verket, och även republikaner vill skydda det.

PODD Det här är Kamala Harris

Med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: