4 000 coronatester felaktiga – självtester höll inte måttet

4 000 personer har genomfört coronatester – och fått felaktiga provsvar.

Missen upptäcktes nyligen och hanteras just nu av Folkhälsomyndigheten.

– Det kommer att få påverkan på den nationella statistiken, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Felet upptäcktes nyligen på två laboratorier och innebär att cirka 4 000 personer fått felaktiga coronaprovsvar.

De provtagna personerna har fått ett positivt utfall på egenprovtagna PCR-test – trots att de egentligen inte har covid-19.

PCR-testet ska påvisa pågående covid-infektion.

Felet har inträffat på två laboratorier, NPC vid Karolinska institutet och privata ABC-labs, som analyserat snabbtester från Kina, och gäller prover som analyserats från mitten av mars till mitten av augusti.

– Vid sina systematiska kvalitetssäkringsanalyser har de här laboratorierna identifierat att det finns brister i ett kommersiellt kit som man köper från Kina. Det är ett CE-märkt kit som inte har hållit den kvalitet som man uppger, säger Karin Tegmark Wisell.

Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.
Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten bistår nu med arbetet att underrätta personerna som fått den felaktiga positiva diagnosen och arbetet ska vara klart senast torsdag morgon.

– Det är viktigt att understryka att det gäller egentagna PCR-tester. Från början ringade vi in att det rörde sig om 4 000 men vi jobbar fortfarande med kvalitetssäkring av siffrorna, säger Karin Tegmark Wisell.

Felet får konsekvensen att Sveriges coronastatistik sjunker en aning.

– Till viss del får det den effekten att statistiken på nationell nivå sjunker med motsvarande antal. De här individerna kommer att få ett nytt provsvar med att man sannolikt var falskt positiv, säger Karin Tegmark Wisell.

Personer som fått felaktiga provsvar kommer från nio regioner i landet. Det gäller Stockholm, Västra Götaland, Gävleborg, Västerbotten, Västmanland, Dalarna, Västernorrland, Sörmland och Blekinge.

– De här laboratorierna arbetar febrilt med att identifiera rätt individer och vi samarbetar samtidigt med dem för att underrätta individerna som är påverkade, säger Karin Tegmark Wisell.

Coronatest. (Arkivbild)
Coronatest. (Arkivbild)

PODD Coronahösten i Europa

Vi pratar med Aftonbladets reporter Nivette Dawod.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE