Chatta med psykologen Kata Nylén om corona

Antalet coronafall i Sverige fortsätter att öka och Folkhälsomyndigheten tror inte längre att man kan stoppa virusets framfart.

WHO klassar utbrottet som en pandemi.

Hur ska man hantera sin oro för corona? Från klockan 10 till 11 svarar psykologen Kata Nylén på era frågor i Aftonbladets läsarchatt.

Här kan du ställa dina frågor om oro och rädsla med anledning av coronaviruset. Psykologen Kata Nylén svarar.

Skriv inlägg
 • Anna Sjögren

  Nu är chatten med Kata Nylén avslutad. Tack alla för era frågor och tack Kata för alla råd! 

  Klockan 13 i eftermiddag kan ni ställa frågor om coronaviruset till smittskyddsprofessor Jan Albert, vi ses då! 

 • Kata Nylén, psykolog

  Nu säger jag hej då. Tack för era frågor och ta hand om er! Kata

 • Kata Nylén, psykolog

  Det är experter som har beslutat att vi håller skolorna öppna och även om det är lätt att tvivla på detta när andra länder agerar annorlunda så finns det inget du kan göra mer än att följa myndigheternas riktlinjer. Just nu är dessa att du ska gå i skolan. Det du kan göra något åt är däremot din oro. Oro fungerar lite så att ju mer vi tänker på det som oroar oss, ju mer vi pratar om det, ju mer vi läser om det desto mer oroar vi oss över det. Ett förslag är att be dina föräldrar hålla koll på vad som gäller åt dig och sedan be dina personer omkring dig om hjälp att prata o tänka på annat.


 • Hej jag är jätte orolig för corona viruset. Jag går själv i årskurs 9. Min fråga är varför skolorna inte stängs ner jag känner mig varken bekväm eller säker i skolan nu under corona viruset. Vad ska jag göra?

  GG
 • Kata Nylén, psykolog

  Det första du kan göra är att acceptera att du känner så och tänker så. Men det är bara tankar och det är bara känslor! Det är det din hjärna gör med dig. Det är ingen sanning. Sedan behöver du träna på att släppa taget om de tankarna. De gör dig inte gott. Försök ersätta de tankarna med att tänka accepterande tankar på dig själv. Kombinera detta gärna med att göra saker som är bra för dig och som får dig att må bra. Var extra snäll mot dig själv.

Kata Nylén
Kata Nylén
Publisert:

LÄS VIDARE