Familj fast i hotellkarantän – efter nio dagar

Av:  TT

Efter nio dagars karantän på hotellet på Teneriffa hoppas Thomas Strandvik att han, hustrun och de två barnen snart får åka hem. Men de tvingas fortfarande hålla sig innanför hotellets väggar – och ha munskydd på sig när de är nära andra turister.

På kvällen den 24 februari kom beskedet att hotellet H10 Costa Adeje Palace på Teneriffa satts i karantän efter att en italiensk man på hotellet smittats av det nya coronaviruset. Nio dagar senare har några hotellgäster fått lämna och ta sig hem, men de flesta är fortfarande kvar. Däribland åländske Thomas Strandvik med familj.

– Vi är inbokade på flyg hem på tisdag, men vi utreder om vi kan få åka hem tidigare, säger han på telefon från det numera världsberömda hotellet.

Familjen har fått hjälp av resebolaget TUI och av finska ambassaden, men det kvarstår fortfarande flera hinder för att få komma hem. Bland annat måste de testas för att se om de smittats av viruset.

– Det är en massa tester, nån topsning i halsen bland annat, säger Thomas Strandvik.

Fick inte lämna rummen

Till en början fick Thomas, hustrun Harriet och barnen Daniel och Emma inte lämna sina hotellrum. Efter två dagar tilläts de röra sig inom hotellets område, där det bland annat finns en restaurang och en pool. Men när de rör sig nära andra gäster måste de ha munskydd på sig.

– Man har kanske inte munskyddet när man ligger på solstolen eller är i poolen, men annars ska man ha det på sig, säger Thomas Strandvik.

TT: Hur har den här tiden i karantän varit?

– I början var det väldigt oklart, nu handlar det mer om att gilla läget. Det känns lite instängt att inte kunna gå ut, och vi hoppas verkligen på att få komma hem snart.

Till vardags är Thomas Strandvik vd för en restaurangkedja.

– Det är lite stressande, jobbet har blivit lidande när jag varit instängd här. Det finns en del att ta tag i när jag kommer hem, säger han med ett skratt.

Britter fått lämna

Av de drygt 800 personer som var på hotellet från början har ungefär 300 fått lämna, enligt Thomas Strandvik bara brittiska turister. Turisterna får lämna om de inte har några symtom, testas negativt mindre än 24 timmar före avresan och fortsätter sin karantän hemma, enligt de lokala myndigheterna.

– De har lämnat via en port för varuleveranser så medier inte ska se dem. Sedan är det hälsokontroll och poliser innan de fick åka iväg i buss och taxi, berättar Thomas Strandvik.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE