Kommunen vill bygga 33 nya bostäder utanför Uppsala

avMagnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Uppsala kommun ska bygga nytt.

I förra veckan klubbades beslutet att se över möjligheterna att bygga 33 nya bostäder i Skyttorp.

– Vi ska bli Sveriges bästa landsbygdskommun, säger Erik Pelling (S) om de nya planerna att bygga utanför stadskärnan.

Uppsala kommun ser över möjligheten att bygga nya villor, radhus, parhus och flerbostadshus.

Skyttorp, som ligger ungefär tre mil utanför Uppsalas stadskärna, är en av de prioriterade tätorterna med bra kollektivtrafik där Uppsala kommun vill satsa i linje med landsbygdsprogrammet.

– Det här är ett inledande beslut för att se vad och hur vi ska bygga i Skyttorp framöver. Det är ett viktigt beslut för att säkerställa att vi bygger bostäder i hela Uppsala, säger Ylva Stadell (S), ordförande plan- och byggnadsnämnden.

Närheten till Upptåget en avgörande faktor

Enligt Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, siktar Uppsala på att bli Sveriges bästa landsbygdskommun. Men då krävs det att de boende kan stanna kvar i tätorterna även om livssituationen skulle komma att förändras med tiden.

– Då behöver vi bygga blandade bostäder i hela kommunen, säger Erik Pelling (S).

I Skyttorp finns redan en stark kollektivtrafik i form av bussar. Men framförallt är det närheten till Upptåget som talar för Skyttorp. På orten finns också förskola och grundskola för årskurserna 1–5. Det finns även bra tillgång på annan service i form av bland annat brandstation, bensinstation, pizzeria och frisör.

Beslutet kan dröja till 2021

Den som är lockad att flytta till nya bostäder i Skyttorp får dock räkna med att vänta. Först i slutet av 2021 hoppas man kunna ta beslut i frågan, förutsatt att planprocessen kan genomföras som planerat.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM