Rapporten: Därför ska du behålla din gamla mobiltelefon längre

Är du den som alltid vill imponera med de senaste prylarna kan det vara värt att tänka om. Enligt en ny studie kan din mobiltelefon vara en riktig miljöbov.

Enligt ny rapport kan du spara på ett års koldioxidutsläpp motsvarande en miljon fossila bilar i Europa – ifall du väljer att behålla din gamla mobiltelefon ett år till, skriver tekniktidningen Tek.no.

Rapporten har tagits fram av European Enviromental Bureau, EEB. Ett nätverk som består av 150 miljöskyddsorganisationer runt omkring i Europa.

– Invånare i Norden är stora konsumenter av mobiltelefoner, vilket har stora konsekvenser för både klimat och miljö. Därför borde vi hålla våra telefoner så länge som möjligt, berättar Anja Bakken Riise, ansvarig för miljöorganisationen ”Framtiden i våre händer” för tekniktidningen.

Mobiltelefonen har mest påverkan på miljön

Förutom mobiltelefoner har EEB forskat på produkter som tvättmaskiner, datorer, mobiltelefoner och dammsugare. Resultatet av undersökningen är att tillverkningen av mobiltelefoner har störst miljöpåverkan. Det beror på att flera av telefonens beståndsdelar innehåller skadliga ämnen.

Ifall alla som bor i Europa behåller sin mobiltelefon längre än ett år kan man tillammans spara koldioxidutsläpp motsvarande en miljon fossila bilar som släpps ut per år. Det motsvarar cirka två miljoner ton koldioxid enligt rapporten.

Enligt tidningen Tek.no ha rapporten också kommit framtill att livslängden för en mobiltelefon i Europa är tre år.

Publisert:

LÄS VIDARE