Liga åker i fängelse – lurade ett 20-tal äldre

avRobert Rosén

Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
De fyra personerna har nu dömts till fängelse.

De utgav sig för att vara hemtjänsten och kartlade äldre människor.

Sedan bedrog och stal de från 20 personers hem.

Nu döms de fyra personerna till fängelse.

I slutet av 2018 och början av 2019 ringde en kvinna gång på gång upp äldre människor i Malmö och utgav sig från att komma från hemtjänsten. Kort därefter besökte hon sina utvalda offer - och i samband med det stals egendom såsom smycken, kontanter och bankkort.

För brotten har tre kvinnor och en man nu dömts av Malmö tingsrätt. Kvartetten stod åtalade för stölder och bedrägerier mot 23 stycken personer i åldrarna 79–97 år, där en majoritet av de drabbade var över 90 år gamla.

Polisen fick span på hemtjänstligan efter att de identifierat att de drabbade alla blivit uppringda av samma telefon. Via övervakningsfilmer kunde man sedan koppla brottstelefonen till en av de tre kvinnorna. Vid köptillfället fanns även mannen med och polisen påbörjade därför en spaning efter hans bil.

Togs på bar gärning

I slutet av januari kunde polisen gripa mannen och de två andra kvinnorna i bilen. De hade då nyligen genomfört sin senaste stöld och i bilen fanns smycken tillhörande den kvinna som blivit utsatt. I samband med gripandet beslagtog man även ytterligare en brottstelefon, som ligan använt för att ringa upp sina brottsoffer under de sista veckorna.

När man kollade genom internethistoriken på mannens privattelefon såg man också sökningar där brottsoffren lokaliserats samt sökningar på stöld och rån hos åldringar.

Tingsrätten har med anledning av bevisen gällande telefonlistor, internethistorik och mastpositionering, det vill säga var telefonerna kopplats upp, dömt alla fyra för brott. Parterna har dömts för en rad olika brott vilka inkluderar grov stöld, grovt bedrägeri, grovt egenmäktigt förfarande, försök till grov stöld och försök till grovt bedrägeri.

Fem års fängelse

– De tilltalade har på ett oerhört cyniskt och förslaget sätt utnyttjat de gamlas utsatthet. Det är frågan om en systematisk och välplanerad brottslighet, något som gjort brotten grova även när det stulna inte haft något högre värde, säger rättens ordförande rådmannen Sara Skouras, till tingsrättens hemsida.

Strängast straff får mannen, som är i 45-årsåldern, som döms till fem års fängelse. En kvinna i 45-årsåldern döms i sin tur till fyra och ett halvt års fängelse medan de två andra kvinnorna, som är i 50- respektive 35-årsåldern, döms på betydligt färre punkter. För kvinnan i 50-årsåldern har påföljden bestämts till åtta månaders fängelse medan kvinnan i 35-årsåldern dömts till ett års fängelse.

Utöver fängelsestraffen ska de dömda även betala flera skadestånd.

Kvinnorna i 50- och 45-årsåldern dömdes 2008 för liknande brott i västsverige. För tre år sedan dömdes dessutom de båda kvinnorna och mannen för brott med liknande tillvägagångssätt i Norge.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Bedrägeri

Brott

Rån