Sänkt straff för mord på tonåring – efter omtagen rättegång

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Mordrättegången fick tas om på grund av bristfällig tolkning.

Nu döms en ung man på nytt för att ha dödat en 15-årig pojke i Märsta.

Straffet sänks från sju år till fem och ett halvt års fängelse.

Pojken försvann den 4 februari. Nio dagar senare hittades han död – efter att ha blivit strypt – delvis dold i snön i ett skogsområde i närheten av sin skola i Valsta i Märsta.

Attunda tingsrätt dömde i juli en skolkamrat för mord till sju års fängelse och livstids utvisning.

Men Svea hovrätt skickade tillbaka målet till tingsrätten för en ny prövning på grund av allvarliga brister i tolkningen. I samband med att domen överklagades bedömde hovrätten att tolkningen var så dålig att förhöret med den tilltalade och hela rättegången skulle tas om i tingsrätten.

Livstids utvisning

Den nya rättegången avslutades i början av oktober. Nu har dom meddelats.

Ynglingen döms för mord till fem och ett halvt års fängelse, alltså något kortare än det ursprungliga straffet, samt livstids utvisning. Han döms även för ringa narkotikabrott.

Dessutom ska han betala skadestånd på totalt 345 000 kronor till pojkens anhöriga.

Nekar till mord

Den dömde medger händelseförloppet och att han tagit tag om pojkens hals. Men han nekar till mordanklagelserna och säger sig inte ha haft något uppsåt att döda.

Rätten konstaterar i den nya domen att mannen tidigare behandlat pojken illa och att han fotograferat den livlösa kroppen i snön. Bland annat därför anser rätten att det finns ”flera omständigheter som i viss mån talar för” att han haft uppsåt att döda.

Sammanfattningsvis tycker tingsrätten att mannen dödat pojken med likgiltighetsuppsåt och därför ska dömas för mord.

Minst 18 år gammal

Tingsrätten slog under den första rättegången fast att gärningsmannen, som uppgett att han är 16 år och född 2003, egentligen är minst 18 år gammal. Samma bedömning görs även nu.

Straffvärdet bestäms till 12 års fängelse. Men eftersom mannen inte anses ha varit 21 år eller äldre vid gärningen blir straffet lägre på grund av den så kallade åldersrabatten.

1 av 14 | Foto: JAMSHID JAMSHIDI
Polisens avspärrningar i närheten av platsen där den mördade 15-åringen hittades.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN