Coronapandemin

Politiker rasar mot Åkessons och Buschs coronakritik

”Sprider sitt gift och skapar oro”

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

Jimmie Åkesson (SD) kallar Sveriges coronahantering för en massaker.

Nu rasar finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) och riksdagsledamoten Annika Strandhäll (S) över uttalandet.

– Om han på allvar tror att regeringen offrar människoliv med vilje har han en väldigt skev verklighetsuppfattning, säger Per Bolund (MP).

På torsdagsmorgonen publicerade Aftonbladet en stor intervju med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

I intervjun säger Åkesson att det är ett misslyckade att många av de som avlidit i covid-19 i Sverige har dött på äldreboenden.

– Det är en massaker. Tusentals människor har fått dö i förtid till följd av, hävdar jag, att man gjorde allvarliga missbedömningar initialt kring kraften i det här viruset. Man lät det spridas, sa han bland annat.

”Anklagar regeringen för att slakta sin egen befolkning”

Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP), riktar skarp kritik mot Jimmie Åkesson.

– Antingen menar han det han säger bokstavligt, och då anklagar han regeringen för att slakta sin egen befolkning och det är ju en fullständigt vansinnig anklagelse, eller så försöker han bara använda ett högt tonläge och urholkar då förtroendet för det politiska samtalet, säger Per Bolund.

Språkröret anser också att Åkesson inte tagit något som helst eget ansvar under coronakrisen.

– Jag har ju suttit på många partiledarmöten med Jimmie Åkesson där vi har informerat kring krisen och coronautveckligen och Jimmie Åkesson har nästan inte sagt någonting under de samtalen. Att då komma nu med den typen av helt barocka anklagelser visar på att han inte är en ansvarstagande politiker utan bara en populist, säger Per Bolund.

”Skyr inte några medel för att sprida sitt gift”

På torsdagseftermiddagen publicerade den före detta socialförsäkringsministern, nuvarande riksdagsledamoten Annika Strandhäll (S), ett inlägg på sin Facebooksida och skrev att Jimmie Åkesson sätter ett nytt lågvattenmärke i det politiska samtalet.

”Regeringskollegor jag arbetat med i många år och som jag vet arbetat dag och natt under denna pandemi (som än så länge ingen har alla svar kring) för att göra allt för att spara medborgare både sjukdom, död och samtidigt försöka se till att så långt möjligt också hålla den svenska ekonomin under armarna och rädda folks jobb”, skrev hon.

Annika Strandhäll kritiserar även KD-ledaren Ebba Buschs uppmärksammade uttalande i SVT:s partiledardebatt där hon sa att regeringen med berått mod låtit svenskar smittas.

”Det är trist att se hur populisterna i svensk politik nu inte skyr några medel för att sprida sitt gift, skapa oro, otrygghet och undergräva den politiska stabiliteten i en tid vi behöver samling i politiken och fortsatt ansvarstagande”, skriver hon i inlägget.

PODD Ett halvår med coronaviruset – vad vi vet och inte vet

Aftonbladet Daily gästas av Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Åkesson om kontakten med M-ledaren: Vi hörs varje vecka

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Politik

Jimmie Åkesson

Annika Strandhäll

Per Bolund

Covid-19

Coronaviruset