Lättnad för lagring av timmer under corona

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Timmer som ligger och blir angripet av granbarkborren och behöver forslas bort. Arkivbild.
Foto: Henrik Holmberg / TT
Timmer som ligger och blir angripet av granbarkborren och behöver forslas bort. Arkivbild.

NYHETER

Regeringen har i dag beslutat om lättnader i regler kring lagring av timmer i skogen, noterar Skogsstyrelsen. Beslutet anses avgörande för att timmer som angripits av granbarkborren ska kunna avverkas och transporteras vidare under coronapandemin.

Regellättnaden innebär att den tillståndsplikt som finns i dag vid lagring av en större mängd virke kommer att ersättas med en anmälningsplikt. Det innebär att tiden förkortas om att få tillstånd till utökad lagring, från att i normalfallet ta minst sex månader till nu ett antal veckor.

"Skadeläget i skogen är mycket allvarligt, och den huvudsakliga bekämpningsåtgärden mot granbarkborre just nu är att hitta, avverka och transportera bort skadade träd så fort som möjligt. Därför ser vi mycket positivt på den här regellättnaden", säger Jenny Morgansson, biträdande projektledare för Skogsstyrelsens projekt Stoppa borrarna, enligt ett pressmeddelande.

PODD Coronakrisen – ett av flera hot för Brasiliens president

I slutet av maj meddelade WHO att Latinamerika var coronavirusets nya epicentrum. En stor del av förklaringen stavas Brasilien - landet har näst flest bekräftade fall globalt, och parallellt med coronakrisen har landet också skakats av politisk turbulens och en djup ekonomisk kris. Hur hamnade man här - och vilka konsekvenser kan det få? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN