Tidigare USA-soldat spionagedömd i Ryssland

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Affärsmannen och tidigare marinkårssoldaten Paul Whelan i en cell i Moskva 2019. Arkivbild.
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Affärsmannen och tidigare marinkårssoldaten Paul Whelan i en cell i Moskva 2019. Arkivbild.

Den amerikanske affärsmannen och tidigare marinkårssoldaten Paul Whelan döms av en rysk domstol till 16 års fängelse och straffarbete för spionage.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kallar domen "sanslös".

Paul Whelan fälldes vid en "hemlig rättegång med hemliga bevis", skriver Pompeo på Twitter. Utrikesministern lägger till att ryska myndigheters behandling av Whelan är "fruktansvärd" och kräver att han friges omedelbart.

Nekar till anklagelser

Paul Whelan greps av den ryska säkerhetstjänsten FSB utanför ett hotell i Moskva i december 2018, när han besökte staden för att gå på en väns bröllop. Enligt domen har 50-åringen tagit emot hemligstämplad information, som FSB hittade i en USB-sticka vid gripandet, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Whelan förnekar anklagelserna och har tidigare sagt att han trodde att stickan innehöll semesterbilder. Alltsedan han greps har Whelan hävdat att han varit offer för en komplott. I rättegångssalen framträdde han med en skylt med texten "skenrättegång" och "Paul's life matters".

Ska överklaga

Enligt Whelans advokat fick amerikanen vid gripandet höra att han skulle komma att utväxlas med en rysk agent fängslad i USA. Detta har dock tillbakavisats av Moskva, som sagt att man inte behandlar människor som pjäser i diplomatiska spel.

Whelan – som även har brittiskt, irländskt och kanadensiskt medborgarskap – ställdes 2008 inför krigsrätt för stöld och checkbedrägeri under tiden då han tjänstgjorde i Irak.

Försvarssidan kommer att överklaga domen, skriver Interfax och amerikanska medier. USA:s Rysslandsambassadör John Sullivan fördömer domen och kallar den ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Han säger att domen kommer att skada relationen mellan de två länderna och att han kommer att fortsätta jobba för Whelans frikännande.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN