Polisman sparkad efter ny dödsskjutning

TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2020-06-15 | Publicerad 2020-06-14

Demonstranter har blockerat en motorväg i Atlanta och bränt ned en snabbmatsrestaurang efter att en svart man skjutits ihjäl av polisen sent i fredags.

Polisen som sköt mannen har fått sparken.

Oroligheterna i Atlanta bröt ut sent på lördagen. Den 27-årige mannen dödades utanför snabbmatsrestaurangen i samband med en poliskontroll.

Restaurangpersonalen hade kallat på polisen då 27-åringen hade somnat i sin bil och blockerade vägen för andra kunder.

Skjutningen fångades på film, av restaurangens säkerhetskameror men också av minst en privatperson. På filmerna ser man hur 27-åringen brottas med de två poliserna, får tag på den enes elchocksvapen och sedan försöker komma undan. Mannen försvinner ur bild och sedan hörs ljudet av skott som avlossas. En av poliserna hörs ropa "Jag fick honom!".

Avled på sjukhus

Filmen visar sedan 27-åringen liggande på marken. Han fördes sedan till sjukhus men avled efter en operation.

En polis skadades i händelsen.

Advokater som representerar mannens familj uppger att polisen inte hade rätt att använda dödligt våld även om mannen avfyrat sitt elchocksvapen, vilket inte är dödligt, åt deras håll.

– Man får inte skjuta någon om de inte riktar ett skjutvapen mot dig, säger advokat Chris Stewart.

Polisen som avlossade skottet har avskedats och den andra polisen har placerats i administrativ tjänst, rapporterar ABC News.

Polischefen avgår

Erika Shields, polischef i Atlanta, meddelade tidigare på lördagen att hon avgår efter dödsskjutningen.

– Jag tycker inte att detta var en motiverad användning av dödligt våld och har krävt att polismannen omedelbart ska avskedas, sade borgmästare Keisha Lance Bottoms tidigare på lördagen.

Distriktsåklagaren i Fulton County meddelar att hans kontor har inlett en "intensiv, oberoende undersökning av händelsen".

Oroligheterna i Atlanta kommer samtidigt som debatten om den strukturella rasismen i USA är i världens blickfång efter att en 46-årig man dödats under ett polisingripande den 25 maj.

Sedan dess har protesterna spridit sig först i USA och vidare till många andra länder i världen.

Följ ämnen i artikeln