Löfven: Anställda inom äldreomsorg ska få betald utbildning

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Statsminister Stefan Löfven meddelar i ett inlägg på Facebook att anställda inom äldreomsorgen bland annat ska få sin utbildning betald av staten.

– Fler ska få rätt till utbildning och få en schysst lön, skriver han.

Statsminister Stefan Löfven gör klart i ett inlägg på Facebook att det ännu inte finns något datum för coronakrisens slut, men att Sverige kämpar på.

– Personalen i vården har haft en mycket tuff tid, många är trötta och utarbetade, skriver han.

Han meddelar att äldreomsorgen nu ska få ett lyft. Fler ska få rätt utbildning och kunna fastanställas med en schysst lön.

– Det innebär att anställda inom äldreomsorgen ska erbjudas betald utbildning på arbetstid. En anställning ska till exempel kunna kombineras med utbildning till vårdbiträde eller undersköterska samtidigt som staten står för kostnaden för den tid den anställde är frånvarande på grund av studierna.

Dessutom vill Stefan Löfven att kommissionen, som tillsatts för att analysera och utvärdera den svenska strategins virusbekämpning, tittar särskilt på varför så många avlidit av covid-19 på äldre boende eller inom hemtjänst.

– Jag hoppas att kommissionen redan innan årets slut kan återkomma med en delredovisning om just smittspridningen inom vård och äldreomsorg.

Stefan Löfven skriver på Facebook att anställda inom äldreomsorgen ska få sin utbildning betald.
Foto: Privat/TT
Stefan Löfven skriver på Facebook att anställda inom äldreomsorgen ska få sin utbildning betald.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: