Ylva Johansson

Ylva Johansson får migrationsansvar i EU

Av: 

Hanna Olsson Berg

Adam Westin

NYHETER

Ylva Johansson (S) föreslås få ansvar för migrations- och inrikesfrågor i nästa EU-kommission.

Ordförande Ursula von der Leyen har nu presenterat sin laguppställning.

Den svenska ledamoten får därmed i princip samma portfölj som företrädaren Cecilia Malmström hade 2010–14. Under nuvarande kommission har grekiske Dimitris Avramopoulos haft ansvar för de här frågorna.

Statsminister Stefan Löfven meddelade på Twitter att han är stolt över sin tidigare minister:

”Jag är glad över att Ylva Johansson har utsetts till EU-kommissionär för inrikesfrågor. Detta är en viktig portfölj. EU måste ha ett asylsystem som är stabilt och hållbart över tid och behöver ett djupare samarbete för att bekämpa terrorism och brottslighet.”

Ylva Johansson tar plats i den tillträdande EU-kommissionen från den 1 november.

Hoppas kunna bidra

På förhand hade Johansson själv listat alla möjliga områden som viktiga och intressanta när hon träffade sin blivande chef von der Leyen i slutet av augusti.

– Det är viktiga frågor den kommande mandatperioden, naturligtvis. Det är klimatomställningen. Det är digitaliseringen. Det är alla de utmaningar och hot som finns mot rättsstatens principer och delvis också mot europeiska värderingar. Det är behovet av bättre trygghet och säkerhet, att agera mot internationell kriminalitet. Det är stora utmaningar som ligger framför oss och som den här kommissionen måste hantera på ett bra sätt. Och där hoppas jag att jag med mina erfarenheter kan bidra, sade Johansson.

Innan Johanssons arbetsområdet är helt spikat måste hon och övriga kommissionärer godkännas av EU-parlamentet. Det sker via utskottsförhör och senare en omröstning i slutet av oktober.

Den nya kommissionen ska tillträda den 1 november.

Politico: ”Starkt Instagram-game”

Amerikanska sajten Politico skriver några rader om varje EU-kommissionär. I notisen om Ylva Johansson tar politiksajten upp att Ylva Johansson beskrivits som en vänsterinriktad socialdemokrat och var kommunist när hon gick in i politiken. Johansson inledde sin politiska bana inom Kommunistisk Ungdom.

Vidare skriver Politico att Ylva Johansson hittade kärleken Erik Åsbrink när de båda var ministrar på 90-talet, att Johansson är hedersmedlem i fotbollsklubben Hammarby, och har ett väldigt starkt ”Instagram-game”.

Uppdraget att ansvara för migrationsfrågorna är inte det lättaste, konstaterar DN:s EU-korrespondent Pia Gripenberg som skriver att det är lätt att skaffa sig fiender i rollen. Kvartal-skribenten Viktor Barth-Kron uttrycker sig än mer kärnfullt på Twitter: ”RIP”.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Ylva Johansson

LÄS VIDARE

Johansson kan bli jobbgeneral i EU

ÄMNEN I ARTIKELN

Ylva Johansson

EU-politik

EU-kommissionen

Ursula von der Leyen