”Det var inget chicken race, säger min son”

Aftonbladet i Kramfors efter svåra frontalkrocken

KRAMFORS. Polisen tror att ett chicken race orsakade frontalkrocken mellan två bilar i Kramfors.

På Flashback pekas förarna ut som ”rätt så jäkla dumma”.

– Alla tar för givet att det är ett chicken race. Det finns inga klara bevis för det, säger systern till den ena föraren.

Chicken race innebär att två bilar kör mot varandra. Den som väjer först har förlorat.

Natten mot söndagen frontalkolliderade två bilar på riksväg 90 i Kramfors. I den ena bilen löste ingen airbag ut. Motorn trycktes in i kupén och det tog en timme att få loss föraren, en 19-årig man, som fick allvarliga invärtes skador. Den ena passageraren, en 16-årig flicka, ligger nedsövd med respirator på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Hon har livshotande skador. Den andra, en 15-årig flicka, klarade sig med lindrigare skador.

I den andra bilen löste luftkuddar ut. Föraren och passageraren, två 18-åriga män, fick frakturer i benen.

Under måndagen gick polisen ut med en första teori, sedan den 15-åriga flickan och ett vittne förhörts:

– Det verkar vara ett så kallat chicken race som har slutat på ett sätt som ingen av de inblandade varit beredd på, sade jourhavande förundersökningsledaren Erik Bylund vid polisen i Kramfors till tidningen Allehanda.

På internetforumet Flashback och via Facebook spreds snabbt en väldigt negativ bild av hur de båda förarna körde och uppträdde.

Mamman till den 18-årige föraren säger:

– På sociala medier blir det så fult, det är nästan så man svimmar när man ser alla inlägg. Min son sköter skolan, jobbar extra, det är en snäll pojke. Det är inte samhället som ska vara bödel och döma, det ska polisen göra.

– Polisen har inte ens pratat med pojkarna än, innan det blir stora rubriker. Jag har frågat min son rakt ut om det var ett chicken race, och han sade nej. Men det viktiga är att polisen får utreda detta, säger hon.

”Jag ber till gud att hon klarar sig”

18-åringens syster är också upprörd över tonläget:

– På Flashback står det ”hoppas att de dör”, att de förtjänar det som har hänt.

Mamman och systern är oroliga inför hur operationerna av 18-åringens fötter ska gå. Men de tänker också på den allvarligt skadade 16-åriga flickan:

– Jag ber till gud att hon klarar sig. Detta är en tragisk händelse, säger mamman.

Aftonbladet har pratat med två vänner till de skadade pojkarna. De vet inte om det var ett chicken race. Men ingen av dem har hört talas om några chicken race i Kramfors-trakten tidigare.

– Det känns inte som att de skulle ge sig in på något så sjukt. När jag åker med dem kör de som de ska, säger en 18-åring man.

Jourhavande förundersökningsledaren Erik Bylund säger till Allehanda att polisen inte märkt av att chicken race skulle vara vanliga i Kramfors.

Aftonbladet har sökt Bylund för en kommentar.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE