Barn skrek ”hora” och kastade sten mot pensionärer

När pensionärerna kom ut från bingon möttes de av barn som skrek könsord, kastade grus och småsten mot dem. En äldre kvinna med rullator blev så rädd att hon fick gå tillbaka in i lokalen igen.

– Jag blir så förbannad, de blev rädda och helt förtvivlade, säger Lars-Ove Blomryd, ordförande i föreningen.

PRO-Trollhättan Södra har bingo varje torsdag i sin lokal i Kronogården, något som är väldigt uppskattat bland pensionärerna. I torsdags när bingon var slut och de äldre var på väg ut möttes de av barn som skrek könsord och hora och kastade småsten mot dem. En äldre dam blev så rädd att de fick köra in henne med rullatorn i lokalen igen, något som P4-Väst tidigare rapporterat om.

– De blev rädda och helt förtvivlade. Det är inte roligt att bli kallad både det ena och det andra efter att man har haft en mysig stund och spelat bingo. De flesta bingospelarna är äldre damer i 70–90-årsåldern som dessutom har svårt att gå, säger Lars-Ove Blomryd, ordförande i föreningen.

En film på ungdomarna har spridits på sociala medier och upprört många. Videon har nu plockats bort och händelsen har polisanmälts.

– Jag var själv inte med under händelsen men jag har sett filmen och man blir så förbannad. Jag tänker sådant som man inte kan skriva i text. En av pojkarna höll i en meter lång kätting, det är klart att allt tillsammans skapar en hotbild.

Lokalen har varit utsatt för tidigare skadegörelse

Han berättar att PRO-lokalen tidigare har varit utsatta för annan skadegörelse. Bland annat ska de ha fått byta ut 23 glasrutor bara i år. Utanför ska det ha legat utbrända mopeder och en bil har brunnit. Men han menar att de aldrig tidigare har varit med om en konfrontation.

– Vi har varit förbannade länge, det är så tråkigt för det är vi skattebetalare som får stå för detta och ändå görs ingenting åt saken.

”Våra föräldrar har lärt oss att respektera de äldre”

Föreningen har krävt övervakningskameror men fått avslag, säger han.

– De har klippt ner buskar och satt in en ny lampa men det har inte hjälpt.

PRO-föreningen har pratat om att försöka försöka byta lokal, trots att de tycker mycket om den, för att slippa känna sig rädda.

– Jag vet ju själv när man var ung, klart att man busade, men vi respekterade alltid de äldre för det hade våra föräldrar lärt oss. Vi är ju de som har byggt upp detta landet.

Polisen: ”Vart i jösse namn är vi på väg?”

Aftonbladet har pratat med polisens presstalesperson Christer Fuxborg som berättar att barnen är i 12–13-årsåldern och eftersom de är minderåriga kommer även en anmälan till socialtjänsten att upprättas.

– När jag hörde om det för första gången så tänkte jag: ”Vart i jösse namn är vi på väg?” Det är ungar som utsätter äldre för det här. Varför kasta sten mot någon över huvud taget? Hur tänker man? Det är fruktansvärt, säger Fuxborg.

– Där måste man ta ett rejält grepp med föräldrar, skola och socialen. Det ger fel signaler om inte samhället reagerar. Man kan inte göra ett brott och sedan be om ursäkt och hoppas att allt glöms. Det här måste stävjas.

Publisert:

LÄS VIDARE