Man gripen efter mordet i Malmö – anhölls under kvällen

Misstänks för medhjälp till mordet på småbarnsmamman

En man är gripen efter mordet på småbarnsmamman som sköts med en bebis i famnen.

Mannen anhölls under kvällen av åklagare.

– Han är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott, säger Karin Rosander på Åklagarmyndighetens presstjänst.

Mannen greps under kvällen i Malmö, uppgav Mattias Sigfridsson, biträdande chef för Malmö polisområde, för SVT.

Efter polisförhör anhölls han klockan 21.10 av vice chefsåklagare Anna Palmqvist.

– Mannen är anhållen. Misstanken är medhjälp till mord och grovt vapenbrott. Senast på torsdag klockan 12 ska åklagaren besluta om han ska begäras häktad eller inte, säger Karin Rosander.

Den anhållne mannen är misstänkt på sannolika skäl, den starkare misstankegraden.

Polisen: ”Bilder och filmer viktiga”

Mattias Sigfridsson säger till SVT att polisen arbetar ”otroligt intensivt” med mordutredningen.

– Vi har under dagen vidtagit massor av åtgärder. Bilder och filmer är en viktig del i att kartlägga skeendet på platsen. Vi kommer att arbeta intensivt under hela kvällen, natten och under överskådlig framtid.

Polisen kartlägger nu kvinnan och personerna i hennes närhet mycket noggrant.

– Men det är alldeles för tidigt att ge en klar bild av vad som ligger bakom detta och kring motivet. Jag har ingen kunskap om någon relation mellan kvinnan och den gripna personen, säger Mattias Sigfridsson till SVT.

Han utesluter inte fler gripanden, men just nu finns inga andra misstänkta än den anhållne mannen.

Sköt med bebisen i famnen

Den nyblivna mamman i 30-årsåldern var ute och gick tillsammans med sin bebis och barnets pappa i stadsdelen Ribersborg när en eller flera gärningsmän slog till vid 10-tiden.

Efter att utredningen fortskridit under måndagen står det klart att det var kvinnan som var måltavlan och att hon inte sköts av misstag, något polisen först utredde.

– Det står helt klart att hon var målet, säger en källa till Aftonbladet.

Enligt Aftonbladets uppgifter gick skytten rätt fram till kvinnan och sköt henne i huvudet. Flera skott ska ha avlossats, enligt vittnen.

Bebisen föll till marken i samband med skottlossningen. Pappan ska ha lyckats föra barnet till barnakuten där man konstaterade att bebisen klarade sig undan med skrapsår i pannan.

Efter mordet flydde gärningsmannen i en Mercedes av kombimodell som senare hittades stucken i brand i Lorensborg. Då hade kvinnan redan konstaterats död på brottsplatsen.

Ett vittne uppger för DN att det var två svartklädda gärningsmän som sköt 7–8 skott mot kvinnan:

– Hon skrek, de sköt. När hon låg ner gick en av männen fram till henne. Han stod kanske två meter ifrån när han sköt henne sista gången.

Polisens teori: Koppling till pappan

Polisen har under måndagen arbetat intensivt med inre och yttre spaning. En teori som utreds är, enligt Aftonbladets uppgifter, att mordet är kopplat till barnets pappa som har ett kriminellt förflutet med bland annat en fängelsedom för grovt rån för tiotalet år sedan.

Publisert:

LÄS VIDARE