Sydafrika

Presidenten fördömer helgens våld i Sydafrika

Av: 

TT

En man springer bort från tårgas i samband med att en butik plundrats i Germiston, öster om Johannesburg, i förra veckan.
En man springer bort från tårgas i samband med att en butik plundrats i Germiston, öster om Johannesburg, i förra veckan.

NYHETER

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa fördömer helgens våld i Johannesburg, där två personer miste sina liv i samband med våldsamheter med främlingsfientliga förtecken.

Minst tio människor har dödats sedan månadens början i samband med att antalet attacker har ökat mot företag som ägs av utlänningar. Kravallpolis använde chockgranater och gummikulor på söndagen för att skingra folkmassor som attackerade butiker i stadens centrum och andra områden.

Ramaphosa "har i de starkaste ordalag fördömt en ökning i våld som krävde två liv i Johannesburg i går", meddelar presidentens kansli.

En person höggs till döds och en annan sköts till döds i samband med att en stor grupp beväpnade personer gick till attack, står det i uttalandet.

Många butiker höll stängt på måndagsmorgonen.

De flesta av de tio som har dödats den senaste tiden var sydafrikaner, uppger myndigheterna. En av dem, enligt vittnen, är en butiksägare som försvarade sin egendom.

Flera nigerianska företag har attackerats och bränts ned, men inga nigerianer har dödats, enligt myndigheterna.

Nigeria kommer att flyga hem runt 600 medborgare från Sydafrika under den här veckan på grund av våldsutbrottet, uppger landets generalkonsul i Johannesburg, Godwin Adamu.

Fler än 100 000 nigerianer beräknas bo i Sydafrika.

Oroligheterna har lett till en diplomatisk kris mellan länderna. Nigerias president Muhammadu Buhari väntas resa till Sydafrika på statsbesök i oktober.

ANNONS

Kry erbjuder läkarbesök och psykologsamtal när det passar dig, via video direkt i mobilen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

LÄS VIDARE

En död i främlingsfientligt våld i Sydafrika

ÄMNEN I ARTIKELN

Sydafrika

Cyril Ramaphosa

Johannesburg