Publicerad:
Uppdaterad:

Storbritanniens svar till Iran – skickar militärfartyg

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

I förra veckan beslagtog Iran ett brittiskt fartyg.

Nu ökar Storbritannien den militära närvaron i området.

– Vi måste vidta nödvändiga åtgärder för att säkra genomfarten för fartyg i Hormuzsundet, säger utrikesminister Jeremy Hunt.

I fredags beslagtog Iran ett brittiskt fartyg, vilket lett till ökade spänningar mellan länderna.

Nu ökar Storbritannien den militära närvaron i Hormuzsundet utanför Iran.

– Vi måste vidta nödvändiga åtgärder för att säkra genomfarten för fartyg i Hormuzsundet, säger utrikesminister Jeremy Hunt.

Man kommer att byta ut krigsfartyget HMS Montrose mot det kraftfullare HMS Duncan, som anländer till området den 29 juli.

Ny europeisk styrka

Hunt säger även att han under de senaste 24 diskuterat med flera andra europeiska länder och att man nu kommer att forma ett nytt samarbete för att göra båttrafiken i området tryggare.

– Den nya styrkan kommer att fokusera på fri navigation, med tanke på att en femtedel av världens olja och en fjärdedel av all flytande gas och handelsvaror till ett värde av 500 miljarder dollar passerar genom Hormuzsundet varje år, säger Jeremy Hunt.

På måndagen publicerades en video inifrån den brittiskägda svenska oljetankern Stena Imperos, som iranska styrkor beslagtagit på fredagen då man ansett att den brutit mot internationella sjöfartsregler.

PODD: Aftonbladet Daily om konflikten i Iran

Aftonbladet Daily går igenom bakgrunden till konflikten, och reder ut hur stor risken är att det utvecklas till en väpnad konflikt.
 Lyssna:  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

1 av 3 | Foto: TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Besättningen på Stena Imperos.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: