Coronapandemin

Förbjudet med allmänna sammankomster större än 50 personer

Av: 

Michael Toll

Ebba Thornéus

NYHETER

Regeringen beslutade under fredagen att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer.

– Vi har många tuffa veckor och månader framför oss. Det här kommer bli utdraget, säger statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

11 mars beslutade regeringen att sammankomster med fler än 500 personer skulle förbjudas. Nu drar man åt snaran ytterligare. 

Allmänna sammankomster med fler än 50 personer blir nu förbjudet, meddelade regeringen under en pressträff på fredagen.

– Jag förstår att det är många som undrar om era planerade högtider och fester kommer beröras av detta, och svaret är ja. Bröllopsfester, examensfester och begravningar kommer att beröras. Vi kommer alla beröras, säger Lena Hallengren (S), socialminister och fortsätter:

– Det här är en tid när vi alla måste göra uppoffringar.

Beslutet träder i kraft på söndag 29 mars och gäller tills vidare. 

Kan ge fängelse

Förbudet är straffsanktionerat.

– Den som ändå arrangerar en sammankomst riskerar böter eller fängelse upp till sex månader, säger Mikael Damberg (S), inrikesminister.

Polisen meddelar att de kommer göra vad de kan för att det nya förbudet verkligen följs.

– Vi har god samordning med andra myndigheter. Vi ska göra vårt yttersta för att upprätthålla ett tryggt och säkert samhälle, säger rikspolischef Anders Thornberg.

”Kommer bli utdraget”

Statsminister Stefan Löfven betonade vikten av att alla tar ett personligt ansvar och vidtar de åtgärder som krävs för att inte coronaviruset ska spridas vidare i samhället.

– De uppoffringar och åtgärder som för ett par månader sedan skulle ha framstått som helt osannolika har nu skett. Ingen kan stå över de ansvar som varje person nu har och den som bryter mot råd och anvisningar, som till exempel en onödig resa i landet, tar på sig ett mycket tungt ansvar.

– Insikten om krisens allvar måste delas av alla. Fler åtgärder kommer att vidtas och steg för steg fattas beslut för att skapa de bästa förutsättningarna för att samhället ska klara av den här krisen. Vi har många tuffa veckor och månader framför oss. Det här kommer bli utdraget, säger Stefan Löfven. 

ANNONS

Skicka blombud i helgen och visa omtanke till alla du inte kan träffa. Välj vacker bukett och stötta din lokala blomsterhandel här.

Extern länk från Interflora

Läs mer

Sammankomster med fler än 50 personer förbjuds i hela landet.

PODD Coronaviruset: Så hanterar människor samhällskriser

Hur hanterar vi människor egentligen samhällskrisen - och hur mår vi egentligen av att hela samhället verkar gå in i något slags stabsläge? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Regeringen

Stefan Löfven