Lokala hjältar: Uppsala

PRESENTERAS AV

Alvar, 12, misshandlades när han skyddade äldre man

Blev sparkad i magen av tonåring

Av: 

Andreas Ekström

NYHETER

Alvar Björk, 12, blev misshandlad på resecentrum i Uppsala när han skulle hem från skolan.

Anledningen: han hade gått emellan när en funktionsnedsatt man blivit trakasserad.

– Jag skulle göra om det igen, säger Alvar Björk till Aftonbladet.

Alvar Björk bor utanför Knivsta och går i skolan i Uppsala. Det var i torsdags när han skulle ta bussen hem från Uppsala som han blev sparkad i magen när han låg ner, något UNT var först med att rapportera.

En äldre man med en funktionsnedsättning kom gåendes vid busstationen, han bar på tunga matkassar, då klev Alvar fram och frågade om han skulle hjälpa honom.

– Den här mannen bar på tunga kassar och hade för stora byxor. Jag frågade om han ville ha hjälp och han sa ja. När jag hjälpte honom tappade han byxorna. Då kom det fram en 16–17-åring och sa till honom ”vad gör du, det finns barn här”. Han skulle putta mannen, men jag klev emellan. Då puttade han mig i stället och sparkade mig i magen när jag låg ner.

Vad var det som gjorde att du klev emellan?

Alvar rycker på axlarna.

– Jag vet inte, det var min instinkt typ. Han behövde hjälp och tänk om de hade puttat mannen istället.

Stolta föräldrar

Båda hans föräldrar, Hanna Björk och Björn Owe Björk, är stolta över sonens agerande.

– I torsdags rusade känslorna hos mig. Men det är klart att man är stolt över honom. Han är väldigt hjälpsam och det var en självklar reaktion för honom, säger Hanna Björk.

Alvars pappa, Björn-Owe Björk, kristdemokratiskt regionråd i region Uppsala, skrev en tweet om sonens agerande som fått hundratals kommenterar.

– Det är många som tycker att modet och civilkuraget han visar är otroligt. Som förälder blir jag väldigt stolt över Alvars agerande. Men samtidigt väldigt upprörd över att det händer och att det står vuxna runtomkring som inte agerar.

Fullt på stationen men ingen hjälpte

Händelsen inträffade vid klockan 15 och det var fullt med folk på resecentrum. Men ingen vuxen hjälpte vare sig Alvar eller den äldre funktionsnedsatta mannen.

– Det var minst fem vuxna som stod och tittade på, ingen gjorde något. Det är hemskt. Jag fick jätteont och var rädd. Men kunde resa mig och gå bort till bussen, säger han.

Efter han hade blivit sparkad tog han bussen mot Knivsta och berättade för sin mamma vad som hade hänt. De gjorde en polisanmälan, därefter blev det akuten drygt sju timmar för att dokumentera skadorna.

– Läkarna trodde först att jag hade fått någon skada på levern. Jag fick ta både blod och leverprov, men det var ingen fara. Troligen är det någon skada på revbenen, säger 12-åringen.

Alvar kommer inte låta den här händelsen styra honom och hade en likadan situation hänt igen, hade han inte tvekat att agera.

– Jag skulle ha gjort om det, för om inte jag hade hade gått emellan hade han gått på mannen. Han var äldre och då hade mannen kanske skadat sig, säger Alvar.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

LÄS VIDARE

Tipsa oss om Årets ungdomshjälte 2019!

ÄMNEN I ARTIKELN

Lokala hjältar: Uppsala

Uppsala

Knivsta

Våldsbrott

Svenska hjältar