Assad närmar sig rebellernas sista fäste

avAndreas Ekström

Stridigheterna i den syriska provinsen Idlib, rebellernas sista fäste, ökar när al-Assads regeringstrogna styrkorna närmar sig, skriver Sky News.

FN:s medlemsländer varnar för ett potentiellt blodbad.

– Ett nytt Aleppo måste undvikas till varje pris, säger Francois Delattre, fransk ambassadör till Daily Mail.

Rebellernas fästen, ett efter ett har återtagits av styrkor som är trogna Syriens president, Bahsar al-Assad.

Nu återstår bara Idlib, rebellernas sista stora fäste.

De syriska trupperna och deras ryska allierade har intensifierat både luftattacker och beskjutning mot Idlib sedan slutet av april.

Enligt brittiska Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter kontrollerar Assads trupper nio byar och städer i den nordvästra regionen i landet och man närmar sig Idlib som är huvudstad i regionen.

Det bor tre miljoner människor i regionen.

Foto: TT
Attacker mot Idlib i norra Syrien.

Sjukhus attackerade

Under fredagen hade medlemmarna i FN:s säkerhetsråd ett möte där flera av länder uttryckte en fruktan för att de ökade stridigheterna kan leda till en katastrof i området. De fördömde attackerna på två sjukhus och nio vårdcentraler och att 150 000 människor har drivits på flykt.

– Vi känner en stor oro för den potentiella humanitära katastrof, som en fullskalig millitärattack kan leda till i Idlib, säger den belgiska ambassadören Marc Pesteen, skriver Daily Mail.

Ryssland: ”Det har skett i samråd med Turkiet”

Även Turkiets försvarsminister, Hulusi Akar, uttryckte oro över situationen i Idlib.

– Vi utgår från att Ryssland kommer att ta till effektiva åtgärder för att få regeringen att stoppa attackerna i södra Idlib och omedelbart dra sig tillbaka till sina gränser, sa han under fredagen.

2017 inleddes fredsprocessen som i sin tur ledde till så kallade säkra zoner.

Sedan dess har Assads styrkor har återtagit två av dem, den enda zonen som återstår är Idlib.

Enligt Rysslands utrikesminister, Sergei Vershinin, är attackerna mot Idlib riktade mot terrorister som ska befinna sig i området och att detta skedde i samråd med Turkiet, skriver Sky News.

ARTIKELN HANDLAR OM

Idlib

Syrien

Turkiet

Ryssland