Hoppfull stämning hos svagt växande V

avTT

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vänsterpartiets valvaka på Södra teatern i Stockholm.

Vänsterpartiets siffror pekar uppåt jämfört med förra valet.

När partiet samlas för valvaka är stämningen hoppfull och toppnamnet Malin Björk ser ut att sitta säkert på sin stol.

Vänsterpartiets valvaka på Södra teatern i Stockholm står wraps med bland annat kyckling och avokado uppdukade på bardisken.

Här gror förhoppningar bland partimedlemmarna om att lyckas ro hem ytterligare ett mandat och få två platser i parlamentet.

– Opinionsmätningarna har svängt lite nedåt de senaste dagarna, men jag är ändå optimist, säger Marit Normasdotter, ledamot för Vänsterpartiet i region Stockholm och får medhåll av Susanne Svärd från Vänsterpartiet i Solna.

Om det blir någon andra stol för V är dock högst osäkert. Partiets toppkandidat Malin Björk, parlamentariker sedan förra mandatperioden, ser i alla fall ut att sitta säkert. I opinionsmätningarna den senaste veckan landar V på drygt sju procent, något högre än förra valets 6,3 procent.

Nytt för i år är att Vänsterpartiet inte går till val med krav på att Sverige ska lämna EU, något man ska verka för enligt partiprogrammet. På partiets valkonferens i februari klubbade man istället igenom en valplattform där frågan om ett EU-utträde skjuts på framtiden.

Fokus i valrörelsen har legat på klimatet, bland annat med förslag om att införa en progressiv flygskatt och att inga nya bilar med fossila bränslen ska säljas i EU efter 2025.

– Vi kommer att växla upp arbetet för klimaträttvisa, men det går också hand i hand med en politik för ökad jämlikhet, sade Malin Björk i en TT-intervju nyligen.

Ett annat fokusområde har varit kampen mot högernationalister.

– De har bestämt sig för att ta över EU:s institutioner. Och då är det viktigt att skicka starkare vänsterkrafter, sade Malin Björk i samma intervju.

Andra frågor som V vill driva i parlamentet är att facket ska kunna kräva svenska kollektivavtal för dem som jobbar i Sverige och ett förbud mot lobbypengar till partigrupperna i EU-parlamentet.

ARTIKELN HANDLAR OM

EU-valet

EU

Politik