Fridas miss kostade henne rekordet – så mycket vägde monsterbjässen

avKlas Widestrand

Frida Olsson från Västerås var på väg att ro ett nytt rekord i torskfiske i hamn efter att ha dragit upp en riktig monsterbaddare.

Men ett ödesdigert misstag kostade henne förstaplatsen.

– Det var ju som en chock när man insåg att det hade kunnat bli ett världsrekord, säger Frida.

Det var strax före påsk som 35-åriga Frida Olsson gav sig i väg till Lofoten i Norge för att ägna sig åt det hon gillar allra mest: fiske. Och det började bra, redan första dagen fick hon en upp en baddare som vägde drygt 27 kilo.

– Då trodde jag att det skulle bli den största fisken för mig under den här resan, säger Frida.

Men fiskelyckan tog inte slut där. Redan dag tre var det dags för nästa storfångst. Frida trodde först att det handlade om ett bottennapp – men snart stod det klart att hon hade fått en riktig monstertorsk på kroken. Bara att dra upp fisken till ytan innebar en intensiv kamp.

– Han kom ju inte direkt upp frivilligt, om man säger så.

Tömde på blod

Till sist lyckades hon få torsken tillräckligt nära båten

– Då plockade jag fram huggkroken som låg i båten för att kunna få tag i fisken och lyfta den över kanten. Sen sa jag till hon som stod bredvid mig: ”Du måste hjälpa mig, jag orkar inte!” och till sist lyckades vi få upp den.

1 av 2

Även denna fisk var var en riktig baddare, men Frida och de andra bedömde att den trots allt var något mindre än första dagens fångst. Därför valde de att tömma torsken på blod innan de hann väga den – ett ödesdigert misstag, skulle det visa sig. När fisken väl hamnade på vågen visade det sig nämligen att den vägde hela 36,9 kilo.

Nästan rekord

Rekordet för kvinnliga torskfiskare ligger på 38 kilo. Om Frida hade väntat med att tappa sitt monsterexemplar på blod till efter vägningen hade hon sannolikt knipit förstaplatsen.

– Det var ju som en chock när man insåg att det hade kunnat bli ett världsrekord. Det var en besvikelse samtidigt som man tänkte fasen, vilken fisk jag har fått.

Den som tror att Frida nu gett upp kampen om förstaplatsen gör dock bäst i att tänka om. Och det är inte bara torskfiskare som får se upp framöver. Frida, som har fiskat i många år, nämner att världsrekordet för hälleflundra slogs för några år sen i Lofoten när en fiskare drog upp ett exemplar som vägde drygt 200 kilo.

– Den släppte de tillbaka och den måste ju vara ännu större nu, så det finns alla chanser.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fiske

Fiskar

Norge