Kristersson hoppar av stipendieutdelning efter kritiken

Ulf Kristersson skulle ha delat ut 2020 års stipendium från Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen.

Men efter att ha fått kritik hoppar Moderaternas partiledare av.

”Stiftelsen ska inte dras in i en rent partipolitisk debatt”, skriver Kristersson på Facebook.

Moderatledaren förklarar i Facebook-inlägget att han för en tid sedan fick frågan om att dela ut stipendiet den 27 januari – och att det var självklart att tacka ja.

”Jag har i många år engagerat mig i kampen mot antisemitism och stöttat stiftelsens arbete. Jag har själv lyft fram dess första pristagare organisationen Zikaron, där barnbarn till överlevare besöker skolor”, skriver han.

Inbjudan från Micael Bindefelds stiftelse.
Inbjudan från Micael Bindefelds stiftelse.

Vill undvika smutskastning

Men efter att en kritikstorm blåst upp i bland annat sociala medier har han valt att backa. Ulf Kristersson skriver på Facebook att han inte vill göra partipolitisk debatt av det:

”Därför har jag talat med Micael Bindefeld och beslutat att avstå från att dela ut priset i januari. Mitt stöd för stiftelsens arbete mot antisemitism i Sverige är fortsatt helhjärtat. Jag förstår att det här beslutet kan komma att väcka debatt, och jag vill verkligen uppmana alla att nu besinna sig. Kampen mot antisemitismen är en alldeles för viktig fråga för att dras in i dagspolitisk smutskastning”.

Ulf Kristersson skulle ha delat ut 2020 års stipendium från Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen.
Ulf Kristersson skulle ha delat ut 2020 års stipendium från Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen.

Enskilt möte med Åkesson

Bakgrunden till kritiken är Ulf Kristerssons enskilda möte med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson den 4 december. Han berättade efteråt att ”våra partier har snarlika uppfattningar” och att det var ett ”konstruktivt samtal”.

Många upprörs eftersom Ulf Kristersson i förra årets valrörelse lovade förintelseöverlevaren Hédi Fried, 95, att han aldrig skulle ha samröre med SD. Detta sa hon i en intervju med Dagens Nyheter.

Micael Bindefelds årliga stipendium syftar till att stödja personer som vill förmedla kunskap och berättelser om Förintelsen.

Publisert:

LÄS VIDARE