Flera döda vid hotellattack i Somalia

Av:  TT-Reuters-AFP

Flera har dött i anfallet mot ett hotell i Mogadishu.
Flera har dött i anfallet mot ett hotell i Mogadishu.

Minst tio personer har dött i samband med en attack mot ett hotell i Somalias huvudstad Mogadishu. Tre av de döda var civilpersoner och två var medlemmar i landets säkerhetsstyrkor.

Enligt polisen utfördes attacken av fem medlemmar i den terrorstämplade jihadistgruppen al-Shabaab. Striderna pågick i flera timmar och samtliga gärningspersoner dödades av säkerhetsstyrkorna.

"Våra modiga säkerhetsstyrkor avslutade terrorattacken mot hotellet och räddade mer än 80 personer, inklusive regeringstjänstemän och civila som bodde på hotellet när attacken inleddes", säger polisen i ett uttalande.

Vittnen säger att gärningsmännen var utklädda till poliser och att de på så sätt lyckats ta sig in på hotellet utan att väcka misstankar. Väl där inne öppnade de eld, vilken besvarades av säkerhetsstyrkorna. Taktiken är ovanlig för al-Shabaab som i de flesta andra fall har använt sig av bilbomber för att spränga sönder hotellentréer och ta sig in.

– Det verkar som att angriparna har ändrat sin taktik. Det var enkelt för dem att förklä sig och ta sig in i byggnaden, säger Suleyman Adan, chef vid polisen.

Ytterligare nio civilpersoner och två ur säkerhetsstyrkorna skadades lindrigt under anfallet.

al-Shabaab drevs ut ur Mogadishu av regeringsstyrkor understödda av fredsbevarande styrkor 2011. Men rörelsen fortsätter utföra väpnade attacker och terrordåd, både på landsbygden och i huvudstaden.

Publisert:

LÄS VIDARE