Coronapandemin

Studie: Pandemin slår mot hivsmittade

Av: 

TT

Hälsovårdsarbetare i Zimbabwe utför coronatester. Arkivbild.
Hälsovårdsarbetare i Zimbabwe utför coronatester. Arkivbild.

NYHETER

Coronapandemin riskerar att kraftigt öka dödstalen för sjuka i hiv, tuberkulos och malaria i världens fattigare länder. Det visar en brittisk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Lancet.

Enligt studien riskerar dödligheten i sjukdomarna öka markant de närmaste fem åren, i många länder med lika mycket som antalet dödsfall som covid-19 riskerar föra med sig. Störst är risken för länder i Afrika söder om Sahara.

– I länder som tyngs av många fall av malaria, hiv och tuberkulos kan även korta störningar i behandlingar få ödesdigra konsekvenser för miljontals människor som är beroende av dem för att hålla sjukdomarna under kontroll, säger Timothy Hallett vid Imperial College i London, som lett undersökningen.

Coronapandemin har inneburit stora problem att få fram läkemedel och annan utrustning till de drabbade och lagren börjar tömmas. I flera länder rapporteras dessutom människor av rädsla för att smittas av coronaviruset undvika att besöka vårdskliniker.

Enligt den nya studien kan dödligheten i hiv de närmaste fem åren öka med 10 procent i länder i Afrika söder om Sahara. Avbrott i tester för tuberkulos och kampanjer för att få folk att använda myggnät mot malaria skulle enligt studiens värsta scenario öka dödstalen för de sjukdomarna med 20 respektive 36 procent.

– Rutinmässiga preventiva åtgärder måste prioriteras så att myggnätskampanjer och distribution av läkemedel kan upprätthållas, säger Alexandra Hogan, vid Imperial College i London.

Världshälsoorganisationen WHO och FN rapporterade förra veckan att mer än en tredjedel av världens länder uppgett att de riskerar att få slut på antiretrovirala mediciner.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Hiv/aids

Coronaviruset

Vård & omsorg

WHO

Afrika