Uppgift: Östersundsmannen försökte köra över människor

Utreds för misstänkta kopplingar till Akilov

En man har anhållits på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terroristbrott.

Mannen misstänks ha försökt köra över människor och in i en folkmassa i Östersund, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Han utreds även för kopplingar till terrordömde Rakhmat Akilov.

Det var under onsdagen som mannen greps och anhölls på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord.

Vittnen har beskrivit mannens bilfärd som märklig och han greps av polis efter att han fastnat med bilen i ett stenfundament i centrala Östersund.

I bilen, som är registrerad på en egenföretagare i länet som just nu befinner sig på semester, gjorde polisen olika beslag som uppges vara relevanta för utredningen.

Företagaren bekräftar att han äger bilen och säger att den inte är anmäld stulen.

På torsdagsförmiddagen uppgav Riksenheten för säkerhetsmål att man tagit över ärendet från polisen och att det omrubricerats till stämpling till terroristbrott.

– Det stämmer, vi har tagit över utredningen och det är jag som är förundersökningsledare, säger Henrik Olin, åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål till Aftonbladet.

Försökte köra in i folkmassa

Även Säkerhetspolisen, Säpo, är inkopplad i ärendet.

– Det stämmer att Säkerhetspolisen har tagit över en förundersökning från polisen i region Nord, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo.

Polisen är i nuläget mycket förtegna om omständigheterna kring händelsen.

Men enligt uppgift till Aftonbladet misstänks den nu anhållna mannen ha försökt köra över människor och in i folkmassa i Östersund.

Utreds för kopplingar till Akilov

Han kommer även att utredas för kopplingar till terrordömde Rakhmat Akilov, som dödade fem människor i attacken på Drottninggatan 2017.

Sveriges radio uppgav under torsdagen att mannen liksom Akilov kommer från Uzbekistan. Men enligt flera vänner som Aftonbladet talat med är den misstänkte och hans familj från Kazakstan.

Under helgen kommer polisen att öka sin tillgänglighet i Östersund men understryker att det inte finns några skäl att känna oro för ytterligare händelser.

– Hade vi haft någon som helst information som talat för att det fanns en risk för att det skulle ske liknande händelser så hade vi kommunicerat det till medborgarna, säger Hans Ängquist  vid polisen i Östersund.

Publisert:

LÄS VIDARE