Knarkbaron gripen – misstänks ha smugglat hundratals kilo

avJohn Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

I det tysta har de misstänkta kokain- och heroinsmugglarna i jättehärvan gripits – en efter en.

I dag häktades den misstänkta hjärnan bakom upplägget.

– Vi hoppas på att det här ska få inverkan på tillgången på narkotika i Sverige, säger åklagaren Jonas Lövström.

Kammaråklagare Jonas Lövström på internationella åklagarkammaren beskriver ärendet som mycket stort. Av handlingar som skickats in till tingsrätten framgår att ”hundratals kilon heroin och kokain hanterats till mycket omfattande värden”.

– Det rör sig om omfattande mängder heroin och kokain som har smugglats till Sverige och distribuerats här, säger han.

1 av 3 | Foto: Anders Deros

Mängderna narkotika som organisationen har smugglat in till Sverige misstänks vara så stora att tillslagen kan ha en direkt påverkan på gatutillgången.

Enligt åklagaren har flera beslag gjorts under utredningens gång.

”Stort ärende”

I det tysta har Tullverket och Åklagarmyndigheten lyckats gripa elva personer sedan i höstas som alla häktats av Göteborgs tingsrätt.

– Det är ett stort ärende där man började gripa folk tidig höst förra året. Det har varit en långvarig utredning som vi är nöjda med hur den har fortskridit hittills, säger Jonas Lövström.

Nu har man fått fatt i den misstänkta hjärnan bakom upplägget. I handlingar från tingsrätten skriver åklagaren att mannen ”varit huvudman för verksamheten och har haft en överordnad och styrande roll i organisationen”.

– Han har inte kommit frivilligt utan greps av nederländsk polis i Nederländerna, säger Jonas Lövström.

Mannen är 47 år gammal och är bosatt i Nederländerna. I fredags kväll landade den gripne misstänkte mannen på Arlanda och under helgen har han förts till Göteborg där han på eftermiddagen häktades av tingsrätten.

”Mycket upprörd”

Misstankarna gäller enligt handlingar synnerligen grov narkotikasmuggling, synnerligen grovt narkotikabrott och grov penningtvätt.

Den misstänkte mannens försvarare Lasse Salkola säger att 47-åringen förnekar brott. Under söndagsförmiddagen hölls ett förhör där advokaten närvarade.

– Han har inget med narkotikahandel över gränserna att göra. Han är mycket upprörd över de här misstankarna som har presenterats mot honom, särskilt eftersom han har familj i sitt hemland, säger advokaten.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM