Kriminella barn oroar polisen

avTT

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Carin Götblad, polischef för region Mitt. Arkivbild.

Totalt 44 skjutningar. Tre med dödlig utgång och 18 skadade – facit så här långt för 2019 i polisregion Mitt.

– Skjutningarna började i storstäderna. Nu har de spridits till hela landet, säger regionpolischef Carin Götblad.

Två dagar efter det att polisen utlyst en nationell särskild händelse om de grova våldsbrotten i Sverige gav polisen i region Mitt sin lägesbild av skjutningar, sprängningar och grova brott.

Polisen har inlett en så kallad nationell särskild händelse för att komma till rätta med de grova våldsbrotten i Sverige. Beslutet togs sedan en 15-åring dödats i en skjutning vid en pizzeria i Malmö. Hans jämnårige kamrat vårdas fortfarande med livshotande skador.

Att våldet kryper längre ned i åldrarna är en lika oroväckande som tydlig utveckling i hela Sverige – inklusive polisregion Mitt, som omfattar länen Gävleborg, Uppsala och Västmanland. Anmälda våldsbrott där den misstänkte gärningsmannen är under 15 år stiger våldsamt.

– Jag har aldrig sett en sån här kraftig uppgång bland unga, säger Götblad på en pressträff i Uppsala, huvudort för region Mitt.

– Det kan röra sig om 11-12-åringar. Det är mycket oroande.

För att få bukt med problemen vill polisen se insatser för att involvera föräldrar och att skola och socialtjänst fångar upp barn i riskzonen.

– Gör vi inget åt det här har vi en påfyllnad som pågår hela tiden.

Under pressträffen redogjorde Carin Götblad också för insatser i regionen för att bekämpa grov kriminalitet, dödligt våld och sprängningar. Polisen ska utveckla sitt samarbete med Säpo och samarbeta med militären för att öka kunskapen om sprängladdningar, bland annat.

PODD Om skjutningarna och sprängningarna i Sverige

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med kriminologen Sven Granath om hur man gör för att stoppa en våldsspiral.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ARTIKELN HANDLAR OM