Observatörer: Vitryskt val var odemokratiskt

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Sergei Grits/AP/TT
Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko i sin vallokal i helgen.

Parlamentsvalet i Vitryssland saknade respekt för det demokratiska systemet, säger valobservatörer efter söndagens val.

Inga oppositionella kandidater valdes in i parlamentet enligt det officiella valresultatet.

Utspelet om valet görs av observatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), vars grupp leds av moderata riksdagsledamoten Margareta Cederfelt. Oppositionella till president Aleksandr Lukasjenko lyckades inte få en enda plats i parlamentet enligt det officiella valresultatet.

– Dessa val har visat en övergripande brist på respekt för demokratiska åtaganden, säger Margareta Cederfelt.

Hon varnar för att parlamentsval i den forna Sovjetrepubliken riskerar att bli en ren formalitet.

"Fars fylld av fusk"

Oppositionen i Vitryssland har redan karakteriserat valet som en fars fylld av fusk och regelbrott.

Officiella resultat visar att partier som stödjer president Lukasjenko fick samtliga 110 platser i parlamentets undre kammare. En av de prominenta nykomlingarna i parlamentet är Maria Vasilevitj som blev skönhetsdrottning i Vitryssland i fjol. Hon har även synts representera landet vid flera tillfällen, då även president Lukasjenko varit närvarande.

Oppositionen hade tidigare två platser i representanthuset, den lägre kammaren. De två ledamöterna fick inte ställa upp i årets val och inte heller de främsta oppositionsledarna.

Styrt i 25 år

Lukasjenko har styrt landet i 25 år och har meddelat att han ställer upp i presidentvalet 2020. Han säger att folket kan rösta bort honom då om de inte vill ha honom.

– Jag har lovat att jag inte ska hålla fast vid den här posten tills mina fingrar blånar. Tro mig, det är inte en särskilt mysig plats, säger han.

Lukasjenko har länge haft epitetet "den sista diktatorn i Europa". Han har traditionellt stått Moskva nära, men han har försökt att även vända sig mot Västeuropa de senaste åren.

Publicerad:

LÄS VIDARE