Dagsböter för protesterande Elin Ersson

Av:  TT

Aktivist Elin Ersson fälls av Göteborgs tingsrätt för andra gången. Arkivbild.
Aktivist Elin Ersson fälls av Göteborgs tingsrätt för andra gången. Arkivbild.

Aktivisten Elin Ersson fälls av Göteborgs tingsrätt för andra gången. Hon döms för brott mot Luftfartslagen efter att ha hindrat ett flygplan på Landvetters flygplats från att lyfta för att stoppa en utvisning till Afghanistan.

Rättegången har fått tas om sedan en nämndeman inför den första rättegången kallade den misstänkta för "brottsling" på nätet.

Tingsrätten anser även denna gång att det är bevisat att befälhavaren beslutat att passagerarna skulle sitta på sina platser då det var dags för avgång. Men när Elin Ersson ändå valde att inte sätta sig anser tingsrätten att hon gjort sig skyldig till brott. Straffet blir 60 dagböter, vilket för henne motsvarar 4 200 kronor.

– Hon gjorde det här för att protestera mot svensk flyktingpolitik och var inställd på att inte bryta mot lagen. Hon hade inget syfte att begå civil olydnad, säger hennes advokat Thomas Fridh till TT.

Han tycker rätten lägger en tung börda på Elin Ersson när den anser att hon borde förstått hur lagen skulle tolkas.

– Vi kommer att överklaga domen. Om inte annat för att klargöra för framtiden vad som gäller om man vill göra den här formen av aktioner.

Publisert:

LÄS VIDARE