Skrattar du åt sjuka skämt? – Då kan du vara intelligent

Foto: TT/Montage
En ny studie från Wiens medicinska universitet visar att det finns ett samband mellan svart humor och intelligens.
NYHETER

Uppskattar du svart humor och morbida skämt? Då kan det vara ett tecken på att du är väldigt intelligent. Det visar en studie som nyligen publicerades i den internationella vetenskapstidskriften Cognitive Processing.

Ett forskarteam vid Wiens medicinska universitet ville undersöka om det finns något samband mellan svart humor och intelligens. Det visade sig att det finns det, skriver den brittiska tidningen The Independent.

Forskarna bad 156 personer med en genomsnittsålder på 33 år att rangordna sin förståelse och uppskattning av tolv seriestrippar. Serierna kom från den mörka humorantologin ”The Black Book” av den tyske serietecknaren Uli Stein. Samtidigt testades deltagarnas verbala och ickeverbala IQ och de fick svara på frågor om sin bakgrund och utbildningsnivå.

Humöret påverkar humorn

Resultatet visar att den högsta uppskattningen för svart humor fanns hos den deltagargrupp som hade högst IQ och mest utbildning. Denna grupp var även den som visade minst tecken på humörstörningar och aggression. Däremot visade studien inga speciella skillnader mellan olika åldrar och kön.

Forskarna skriver att förståelsen av svart humor bygger på komplex informationshantering som är beroende av våra känslor och av hur vi tar till oss, tolkar och använder information. Hur vi mår kan därför påverka vår förmåga att förstå innehållet och strukturen i ett skämt.

Av detta drar forskarteamet, ledda av universitetsprofessor Ulrike Willinger, bland annat slutsatsen att intelligens kan öka uppskattningen och förståelsen för svart humor – och att aggressivitet och dåligt humör kan minska den.

FAKTA

Testa dig själv

Läs de tre skämten här nedan och se om du kan räkna dig själv till den glada och intelligenta grupp som uppskattade dem i studien.

1. En läkare på bårhuset drar bort ett vitt tyg från en kropp medan en kvinna står bredvid och ser på. Kvinnan bekräftar: ”Visst, det är min make. Men vilket tvättmedel använde du för att få tyget så vitt?”

2. En kirurg står i en operationssal med ena armen långt in i en uppskuren kropp. En annan kirurg förklarar situationen för en man i kostym: ”Obduktionen är klar - han letar bara efter sitt armbandsur.”

3. En man har hängt sig från taklampan med hjälp av sin slips. Hans fru kommer in i rummet tillsammans med en vän och när hon får syn på honom säger hon: ”Återigen den gröna slipsen till den blå kostymen. Kom igen, vad är det jag har tjatat på honom om i alla dessa år?”