Skrattar du åt sjuka skämt? – Då kan du vara intelligent

avChristina Smedbakken

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT/Montage
En ny studie från Wiens medicinska universitet visar att det finns ett samband mellan svart humor och intelligens.

Uppskattar du svart humor och morbida skämt? Då kan det vara ett tecken på att du är väldigt intelligent. Det visar en studie som nyligen publicerades i den internationella vetenskapstidskriften Cognitive Processing.

Ett forskarteam vid Wiens medicinska universitet ville undersöka om det finns något samband mellan svart humor och intelligens. Det visade sig att det finns det, skriver den brittiska tidningen The Independent.

Forskarna bad 156 personer med en genomsnittsålder på 33 år att rangordna sin förståelse och uppskattning av tolv seriestrippar. Serierna kom från den mörka humorantologin ”The Black Book” av den tyske serietecknaren Uli Stein. Samtidigt testades deltagarnas verbala och ickeverbala IQ och de fick svara på frågor om sin bakgrund och utbildningsnivå.

Humöret påverkar humorn

Resultatet visar att den högsta uppskattningen för svart humor fanns hos den deltagargrupp som hade högst IQ och mest utbildning. Denna grupp var även den som visade minst tecken på humörstörningar och aggression. Däremot visade studien inga speciella skillnader mellan olika åldrar och kön.

Forskarna skriver att förståelsen av svart humor bygger på komplex informationshantering som är beroende av våra känslor och av hur vi tar till oss, tolkar och använder information. Hur vi mår kan därför påverka vår förmåga att förstå innehållet och strukturen i ett skämt.

Av detta drar forskarteamet, ledda av universitetsprofessor Ulrike Willinger, bland annat slutsatsen att intelligens kan öka uppskattningen och förståelsen för svart humor – och att aggressivitet och dåligt humör kan minska den.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM