Otrygghet dominerar partiledardebatt

Foto: Anna Tärnhuvud
Stefan Löfven.
NYHETER

Oro, osäkerhet och otrygghet dominerade årets första partiledardebatt. Från vänster till höger lyftes försvarsförmåga och tuffare tag mot kriminella fram.

Flera av partiledarna kom mer eller mindre direkt från Sälen och konferensen Folk och försvar till partiledardebatten. Och diskussionen om mer resurser till försvaret fortsatte i riksdagens talarstol.

Anslagsbingo

Oppositionen fortsatte att kräva ökade försvarsanslag och SD-ledaren Jimmie Åkesson angrep att statsminister Stefan Löfven kallat de olika kraven för "anslagsbingo". Något som även C-ledaren Annie Lööf kritiserade.
– Vi hör anslagsbingo, budgivning och auktion. Sluta raljera och ta ansvar, sade hon till statsministern som höll fast vid att han inte vill delta i en budgivning om försvarsmiljarder.
– Vi är beredda att diskutera ökad försvarsförmåga men vi tänker inte börja med miljarderna, sade Stefan Löfven.
Många av partiledarna tog också upp osäkerheten och otryggheten på hemmaplan. Häromdagen kom en rapport från Brå som bland annat visar att var tredje kvinna känner sig otrygg.
– Jag talar till dig som bor i ett område plågat av brottslighet och som kanske inte vågar gå ut på torget. Det är den oron vi ska möta, sade Löfven när han inledde debatten.

Högre straff

Han talade om att bekämpa gängkriminalitet och lovade fyrdubblat minimistraff för handgranater.
– I vårt samhällsbygge ska organiserade brottslingar bort från våra gator och in i fängelse, sade han.
Flera partiledare pratade också om krisen inom polisen och M-ledaren Anna Kinberg Batra ville ha svar från statsministern om han har förtroende för rikspolischefen Dan Eliasson.
Stefan Löfven svarade ja på frågan, men framhöll att omorganisationen av polisen "naturligtvis måste börja ge resultat". Ett svar som Anna Kinberg Batra inte var nöjd med. Hon hade själv svarat nej på sin egen fråga, sade hon.
Otryggheten i landet beskrevs också som brist på jobb, sociala och regionala klyftor och utanförskap.
– Det handlar om krisen inom polisen, våld och stöldturnéer på landsbygden, om brister i välfärden, i skolor, äldreboenden och vårdcentraler som hotas av nedläggning på grund av regeringens attacker mot valfriheten, sade Annie Lööf.

Sluta dalta

Moderatledaren sade att det måste sluta att daltas med dem som lever på bidrag, något hon ofta upprepat den senaste tiden.
– Det måste alltid löna sig att jobba. Det är bara så vi kan bryta utanförskapet. Hela Sverige ska jobba, sade Kinberg Batra.
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt pratade också om klyftor, men från hans utgångspunkt är det ojämlikheten som är problemet.
– Många människor har det bra i Sverige, men många tycker att det är ett hån att höra att det går bra för Sverige, sade Jonas Sjöstedt, som en passning till statsministern som lyfte fram att det nu går bra för svensk ekonomi.