Senaten ska förhöra Trumps stab om Rysslands-kopplingar

NYHETER

WASHINGTON. En kommitté i USA:s senat ska förhöra seniora medlemmar i Donald Trumps administration.

Syftet är att kartlägga om någon av dem har kopplingar till den ryska regimen.

Det är underrättelsekommittén i senaten som utreder Rysslands försök att påverka utgången av det amerikanska valet. Så sent som på torsdagen sa kommitténs ordförande Richard Burr att eventuella kopplingar mellan den ryska regimen och Donald Trumps administration inte skulle ingå i kartläggningen.

Kan tvingas till förhör

Men nu har han ändrat sig.

I ett uttalande, som flera medier rapporterar om, skriver Burr att kommittén till och med kan komma att utfärda förelägganden för att tvinga personer att inställa sig:

”Som en del av senatens underättelsekommittés granskande ansvar anser vi att det är nödvändigt att ha full förståelse för omfattningen av de ryska underrättelseoperationerna som påverkar USA”.

Kommittén ska bland annat kartlägga kopplingar mellan Ryssland personer som var inblandade i kampanjerna under valrörelsen.

”Påverkar grunden för demokratin”

Mark Warner, den högste demokraten i kommittén, har också undertecknat uttalandet. Utredningen går över partigränserna, vilket innebär att även representanter från Barack Obamas administration kan komma att frågas ut.

”De här frågorna påverkar grundvalarna för vårt demokratiska system, det är så viktigt. Det här kräver en fullständig och djup utredning”, skriver Warner i en separat kommentar.

”Trump är inte legitim”

Hackerangreppen mot framförallt det demokratiska partiet blev en följetång under presidentkampanjen i höstas. Under månaderna som följt efter valdagen har både FBI och CIA konstaterat att det finns bevis för att det var Ryssland som låg bakom attackerna. Det var dock inte förrän tidigare denna vecka som Donald Trump medgav att den ryska regimen var ansvarig.

Hillary Clinton har sagt att hennes valförlust delvis berodde på IT-angreppen.

I takt med att allt fler uppgifter kommer fram om de ryska påverkansförsöken har kritiken inom Demokraterna växt.

John Lewis, demokratisk ledamot i representanthuset och tidigare frontfigur i medborgarrätts-rörelsen, anser att stödet från Ryssland gör att Trump inte är legitim som president.

– Jag tror på förlåtelse. Jag tror på att försöka arbeta tillsammans med människor. Men den här gången kommer det att bli svårt, säger han till NBC.

TRUMPS REGERING